Amalfi-Capri-Positano ( İtalya)









Planlarını geçen sene yaptığımız ama iş durumu sebebi ile gidemediğimiz Amalfi kıyıları seyahatine bu yıl çıkabildik. THY'nin yeni açılan hattı ile İzmir-İstanbul-Napoli uçuşu ile Napoli havaalanına indik. Burada kapıdan çıkar çıkmaz bizi bekleyen Sorento otobüsüne bindik, kişi başı 10 Euro, yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yolculuk ile Sorento'ya varıyorsunuz (bizim Havaş gibi). Burada vardığınız garajda Amalfiye giden biraz daha küçük otobüslere biniyorsunuz, bunların üzerinde SITA yazıyor, saat başı var herhalde. Bunun biletleri de 3,60 Euro, günlük bilet alırsanız 7,20 Euro. Bu otobüs yarım saat kalkmadı, bizim dolmuşlar gibi yolcunun yarısı ayakta, klima çalışmaz, şöför yok, oh dedim İtalya süpermiş bu ne böyle (sonradan öğrendik ki otobüs grevine denk gelmişiz). Sorento'dan Amalfi'ye giden yol bol virajlı ve ciddi anlamda var, bir tarafıda uçurum, aklınızda birşeyler canlanmıştır, ama manzara şahane. Otelimiz Amalfi'ye gelmeden (burada kısa bir bilgi vereyim, Amalfi Coast yani Amalfi kıyıları uzun bir sahil şeridi, burada Positano, Amalfi, Salerno gibi şehirler dizili) Conca Dei Marini kasabasındaki otelimize geldik (Hotel La Terrazze) otobüs şöförü bilerek yada bilmeyek tam kapısında bizi indirdi). Otel bir yamaçta, panoramik manzara çok güzel, önünüz deniz, alt yamaçlarda evler, sol tarafta Amalfi, pek güzel. Oteli hanım her zamanki gibi booking.com sitesinden ayarladı. İlgilenenler merak edenler için otelin web adresi www.hotelleterrazze.it otelin sahibi sempatik bir insan, ingilizce kolaylıkla anlaşabiliyorsunuz, odamız deniz manzaralı, geniş, temiz, sakin. Otelin kahvaltısı da gayet başarılıydı, taze domatesler, kavunlar güzeldi valla. İlk gün uzun bir yolculuk sonrası otele sorunca otel sahibine nasıl denize gireriz dedik, yaklaşık 240 basamak aşağıda güzel bir koy var dedi, 240 basamak kafanızda canlanmayabilir, bi apartmanda inin çıkın netleşir öyle söyleyeyim, bizde yavaş yavaş indik, denize girdik, indiğimizden daha yavaş yukarı çıktık, çok yorgun olduğumuz için Amalfi'ye gitmek istemedik, bizi Conca Dei Marini'nin (www.comune.concadeimarini.sa.it) sanırım en tepesindeki Ristorante Pizzeria La Polisportiva'ya yemeğe götürdüler (www.costadivina.it) yani restaurant araba gönderip bizi aldırdı. Burada e İtalya'ya geldik madem gelsin pizzalar-makarnalar-şaraplar diyerek 8 günlük yeme maratonumuza başladık, güzel de yemekler yedik.
İkinci gün geçen sene giden arkadaşlarımız Casper&Burcu'nun ısrarla ve ısrarla tavsiye ettikleri Santa Croce Beach'e gittik (normalde Amalfi merkezden buraya ücretsiz tekne varmış, biz kaldığımız köyün marinasındaki Jean-Franco'ya bir miktar ödeyip tekne ile gittik) burası güzel, popüler bir koy, 2 tane restaurant var, biz yine tavsiye üzerine Bar Ristorante Terase di Panini'ye oturduk (2 şezlong, 1 şemsiye 12 Euro). Gün boyunca geleni gideni eksik olmayan kalabalık bir sahili var, karadan ulaşım yok sanırım, yada artık ben diyeyim 250 siz diyin 350 basamakla vardık belki, gerek yok, denizden gidin gelin, hem kıyı şeridini görürsünüz. Yemek olarak yine tavsiye üzerine Spagetti Con Vongole (böyle mi yazılıyordu emin olamadım)-kum midyeli spagetti ve tavsiye dışında kendi irademle limon sosunda pişmiş deniz mahsüllü risotto yedik, ikisi de çok güzeldi, İtalya'da makarnaları Türkiye'den daha diri pişiriyorlar, hamurlaşmadan, deniz mahsüllü birşey istediğinizde de yanlışıklıkla üstüne düşmüş 2-3 parça değil makarna kadar hatta daha fazla deniz mahsüllü yemekler geliyor. Yemeğin üstüne tiramisusuz olmaz dedik onu da yedik, e tabii çöktü bir ağırlık. Burada garson (sanırım sahibi) İtalyan bir amca, biraz yaşlı, ingilizce pek yok, ama anlaşılıyor, deniz kenarı masalar 4 kişi olanlara dese de biz kendisini ikna edip deniz kenarı masalara 2 kişi çöktük mesela (bu yaklaşım diğer restaurantlarda da var, çok da ciddiler, 2 kişiysen arkaya, 4 kişiysen öne, ilk gelen güzel yere oturur kuralı buralarda işlemiyor). Bu plajın bir ilginç yanı 4-5 gibi güneş arkadaki dik kayaların arkasında kayboluyor ve insanlar yavaş yavaş sahilden ayrılıyor. Bizde 6 gibi bizi getiren tekne ile otele geri döndük. Akşam Amalfi'ye gittik. Amalfi deniz kenarı küçük bir kasaba, sahil şeridine adını da veriyor, kalabalık, deniz kenarında marina, otobüs durakları var, şehrin ana kapısından içeri girmeniz, dar sokakları dolaşmanız gerekiyor. Ara sokaklar değişik, ufak mağazalar, restaurantlar, sokak sokak gezmek vaktinizi alır, ara yollardan tepelere de çıkılıyormuş fakat biz şansımızı zorlamadık. Akşam bir aile lokantasında yedik, menü adam başı 15 Euro+içecekler, güzeldi. Dönüşte grev yüzünden otobüs ve taksi kalmayınca bir İtalyan bir iyilik yaparak 2 de bizimle aynı otelde kalan kişiyle birlikte 4 kişi 20 Euroya sadece iyilik olsun diye otele bıraktı :)
Ertesi sabah kalkınca (hala grev devam, bu kasabayada yürüyerek 1 saat sürer dediler, bizde kalsın dedik napalım) yine aşağıdaki marinaya indik, planımız Positano yönündeki "Prai Beach" e gitmek, burasıda şirin küçük bir sahil kasabası, fakat tekneci Jean Franco gidiş 20 dönüş 20 toplam 40 Euronuzu alırız diyince bizde kalsın dedik, hemen yan koya bizi bedava götürmek için bekleyen "Ristorante Zeffiro" teknesine bindik, yan plaja gittik, burası geniş bir plaj, dünküne göre daha az insan var, denizi temiz, plaj için 12 euro (şezlong-şemsiye dahil) verdik sanırım, bu restaurantta küçük bir aile restaurantı, yemekler gayet lezzetli, midye, ahtapot salatası, domatesli salata, midyeli makarna içecekler 38 Euro tuttu (seyahatte yediğimiz en güzel yemeklerden biriydi). Saat 4 gibi güneş arkadaki dik kayalıkların ardına gitti, bizi getiren tekne ile otele döndük, akşam adam başı 5 euro verip tekne ile Amalfiye gittik. Ertesi gün tekne kiralayıp sahili gezelim dedik, araştırdık, 4 saati benzini dahil 60 Euroya bir tekne bulduk, ertesi sabah 09.30 gibi gelip bizi aldılar, fakat hava çok kötü, yağdı yağacak, dedik ki biz biraz dolaşalım havanın gidişine göre karar verelim, hava daha da bozdu, biz iptal ettik, yağmur başladı, bu arada grev bitti, otobüsler çalışmaya başladı, bizde üstü açık bir otobüs ile Miari-Maori plajlarına gitmeye karar verdik, günü burada geçiririz dedik, fakat biz yoldayken de yağmur başladı, otobüsten inmeden geri geldik (bu otobüsler güzel, bir kişi tek yön 3 Euro, bildiğiniz turistik tur otobüsü) Amalfinin ara sokaklara daldık, bir restaurantta kavun-salam-mozarella yedim, kulağa değişik geldiğini biliyorum ama lezzetli, deneyin derim. Akşam Ravello'ya gittik otobüs ile (otobüs ile adam başı 2,40 Euro) aslında Ravello'ya daha önce de gitmek istedik ama taksi gidiş 40 dönüş 40 toplam 80 avro deyince bi dur dedik (10 dakikalık yol, 1 saat napoliye gidelim derseniz 110 euro istiyorlar, taksiler gerçekten acaip pahalı, fiks tarife). Ravello tepede, deniz kenarı değil, (www.ravellotime.it) manzara şahane, yeşillikler arasında, kendi müzik festivali de olan bir yer (biz maalesef denk gelemedik) meydanı, ara sokakları, çok şık otelleri, seramik atölyeleri ile mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Akşam yemeğinde limonlu balık, tütsülenmiş ızgara mozzarella ve bol alkollü bir tatlı olan baba limoncello yedik, değişik lezzetler.
Çarşamba sabahı otelden Amalfi'ye geldik, kişi başı 19 Euro'dan jet feribota bilet alıp Capri adasına gittik (yaklaşık 1 saat sürüyor, kıyıdan gittiği için Amalfi kıyılarını da geze geze gidiyorsunuz). Capri adasına indiğinizde finükülere binip (1,60 Euro) yukarı çıkmanız gerekiyor (minibüs yada taksiyle de çıkabilirsiniz). Capri adasında 2 bölüm var, capri ve anacapri, biz capri'de kalıyoruz. Capri'de Villa Helios'ta kalıyoruz (www.villahelios.it), deniz manzaralı güzel bir odamız var, otel merkeze yürüyerek 7-8 dakika mesafede, ulaşım sorunu yok. Capriyi gündüz ve gece olarak ikiye ayırmak gerek bence. Gündüz acaip bir kalabalık var, Napoli'den, Amalfi kıyılarından, Sorento'dan gelen binlerce insan var, sabah gelip akşamüstü dönüyorlar, cruise gemileri geliyor, acaip bir kalabalık, o fünikilere binmek için derbi maça girer gibi mücadele gerekiyor, ama akşam olunca etrafta normal bir kalabalık, çok şık restaurantlar, şık giyinmiş beyler, bayanlar, apayrı bir yer oluyor, bu arada fiyatların hiç te ucuz olmadığını belirtmek istiyorum. Dün yüzemediğimiz için otele varır varmaz kendimizi denize atmak istiyoruz, limanın yanından "bagni di tiberio" adlı plaja gitmek için tekneye biniyoruz (adam başı 10 euro, welcome to capri :)) sahilde şezlonglar da 8 euro. Sahil güzel, denizi temiz (taşlık, kumsal değil) su turkuaz rengi, yemek için domatesli-mozarellalı panini yiyoruz (tasarruf günü) çok açız galiba tadı damağımızda kalıyor. Akşam Capriyi dolaşıyoruz, amalfidekilerin giyimi ile buradakilerin ki farklı, burada sanki bir organizasyon, kokteyl varmış gibi, insanlar daha bakımlı, daha güzel giyinmiş (demin de bunu yazdım ama gerçekten dikkatimi çekiyor). Bir cadde var, Louis Vitton, Fendi, Hermes yan yana, mağazalarda kalabalık. Capriyi akşam dolaşmak daha keyifi bence. Yemek için Palma Hotelin restaurantında oturduk, canlı müziğimizi dinledik, yemeğimizi yedik, keyifli bir akşam oldu. Capri'de 2.günümüzde limana indik (marina grande) bir saatlik bir tekne turu yaptık ada etrafından (kişi başı 15 euro), bu turların iki türlüsü var, mağaralı ve mağarasız, mağara girişinde en az bir saat beklenir dendiği için biz sadece tur yaptık, adayı gördük. Burada da tekne kiralamayı sorduk, 2 saati 90 euro dediler (amalfi de 4-5 saat 60 euroydu) bizde doğal olarak vazgeçtik. Daha sonra adanın diğer tarafındaki "marina picodola" ya gittik, buraya gitmek için dolmuş var ama biz taksiye bindik, taksiler üstü açık, arka tarafı 4 kişilik değişik sadece adaya özgü taksiler, bizde binmemiş olmak için bindik, seyahat etmek eğlenceli, 2 kişi 15 euro ya 5 dakika gidiyorsunuz :), dolmuş 1,60 Euroya gidiyor, yalnız dolmuşlara değinmek istiyorum, bizim taksim-sarıyer dolmuşları gibi, sıkış tepiş, insanlar ayakta, şu dolmuş bi bizde var diyordum, yok abi capri de, amalfi de italya da aynıları var. Adanın bu tarafı pahalılık konusunda yeni bir seviye, şezlong kişi başı 18 euro (keza çeşme altınyunusta adam başı 40 TL diyormuş, yani capri mi pahalı Çeşme'mi tam emin olamadım) ,bizde birkaçyüz turistin yaptığı gibi serdik çakıllara havluları, girdik denize, şezlonga vereceğimiz parayı yemeğe verdik, sonra bi tur deniz daha, oradan dolmuş ile anacapriye gittik, orayı gezdik. Bu arada aklıma gelmişken, gerek amalfide gerek capride hiçbir güvenlik sorunu, hırsızlık ne gördük, ne başımıza geldi, gitmeden önce bir arkadaşım orada turistlere hiçbirşey olmaz merak etme demişti, gerçekten öyle. Akşam önce tekrar Anacapriye gittik, bir de akşamını gördük, sonra Capriye döndük. Son gün sabah önce feribotla sorentoya gittik (15 euro), oradan otobüs ile Positano'ya gittik. Positano bir yamaca kurulmuş, renkli evleri olan güzel bir kasaba. Biz merkeze yaklaşık 1 km uzaktaki Arienzo köyündeki "La Maliosa D'Arienzo" (www.lamaliosa.it) pansiyonu. Tüm otellerde olduğu gibi burası da deniz manzaralı, yamaçta. Sahilde 250-300 basamak aşağıda :(. Güzel bir sahili var, Arienzo Beach diye geçiyor (buraya Positanodan tekneyle de gelebilirsiniz). Şezlong şemsiye 2 kişi 18 euro, yan taraftaki çakıl sahil bedava. Deniz güzel , havada çok sıcak. Denizden sonra yukarı çıkış çok işkence oldu, çık çık bitmedi o basamaklar, o kadar yemeğe italyanların nasıl formda kaldıkları belli, günde 2 kere denize git, tamam, 500 basamak çıktın demektir. Akşam 15 dakika yürüyerek Positano'ya gittik, burası "citta romantica" olarak geçiyor,Positanoyu gezdik, evler resim gibi (internette yazıp aratın çıkan resimlere bakın, gitmek isteyebilirsiniz). Burası Amalfi ve Capriden daha dik, küçük sokaklar, merdivenler, basamaklar, sanat galerileri, mağazaların içinde ufak sergiler, seramikler, limonçellolar, sahili çok büyük, Buraları görünce bizim gelen turiste 300 euroya uçak+tam pansiyon otel sattığımızı hatırlayıp üzülüyorum, bizim ülkemizde doğal güzellik olarak buralardan altta kalmaz, ha biz eskiyi koruyacağımıza yıkıp sahillere çirkin betonları dikmişiz, bunlar eskiyi korumuş, birçok şey yerel, bizdeki çakma çantalar-formalar, kalitesiz ürünler yok, satılanlar kaliteli ve pahalı, o ayrı, ama insanlarda buna geliyor işte (duble yol da yok, 2 arabanın yan yana zor geçtiği daracık bir yol var, buraya yılda kaç milyon turist geliyordur kestiremiyorum)
Son gün otobüs ile Sorentoya, oradan otobüs ile napoli havaalanına gidip bu güzel geziyi sonlandırdık
Sevgili eşime bu güzel geziyi organize edip bizi bir güzel gezdirdiği için teşekkür ederim

Bu geziden lezzetlerden aklımda neler kaldı dersek; limon soslu risotto, tütsülenmiş ızgara mozarella, baba limoncello. Genel anlamda deniz mahsülleri bol ve fiyatları makul, şaraplar ucuz, limonçello deneyin, ama asıl limon kreması deneyin derim, çok daha lezzetli bana sorarsınız, baileys in limonlusu gibi birşey düşünün. Kavunlarını mutlaka deneyin, turuncu rengi tatlı kavunları var

Faydalı bilgiler:
Amalfi kıyısında ulaşım için SITA otobüsleri web sitesi
www.sitabus.it

Feribot için bir seçenek
www.alicost.it