İsveç


İsveçİskandinav Yarımadası'nda, yüz ölçümü bakımından Avrupa'nın 4. büyük ülkesi İsveç, batıda Norveç, kuzeydoğuda Finlandiya, doğuda Botni Körfezi, güneydoğuda Baltık Denizi ve güneybatıda Kuzey Deniziyle çevrilidir.

Dünyanın birbiriyle çatışan ideolojik ve siyasal sistemleri arasında bir denge rolü üstlenen İsveç'in barış dönemlerinde bağlantısızlık, savaşlarda da tarafsızlık geleneği bu ülkeye bütün dünyada kendine özgü bir önderlik konumu kazandırmıştır.
Ülke topraklarının yaklaşık yüzde 15'i Kuzey Kutup Dairesi içinde kalır. Kuzey ve güney arasında iklim büyük farklılık gösterir.
Göteland, Sveland ve Norrland, İsveç'in geleneksel yerleşim bölgeleri olarak kabul edilir. İsveç nüfusunun büyük bölümü ülkenin güneyinde yaşar. Değişik göçmen toplulukları yüzyıllar boyunca İsveç kültürünü etkilemişse de halk dil, etnik yapı ve din bakımından genellikle türdeştir.
Okullarda hem İsveç dilinde, hem Laponca eğitim gören Laponlar genellikle İsveç dilini de anlayıp konuşabilmelerine karşın ayrı bir dil topluluğu oluştururlar. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra artan göçler sonucunda İsveç'te Finler, Sırp - Hırvatlar, Türkler ve Yunanlılar gibi yeni dil toplulukları ortaya çıkmıştır.
İsveç'te büyük ölçüde sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerine dayanan son derece gelişmiş bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. İsveç'in en önemli ham maddeleri demir cevheri ve kerestedir. Günümüzde işletilmekte olan demir cevheri yatakları daha çok Bergslagen ve Kiruna - Gallivare - Pajala bölgelerindedir.
İsveç, dünyanın eğitim konusunda en gelişmiş ülkelerinden biridir. 1-5 yaş arası çocuklar bir halk anaokuluna giderler. 6 ila 16 yaş arası zorunlu eğitim vardır.
İleri bir sanayi devleti olan İsveç, dünya genelinde söz sahibi olan bilimsel ve teknolojik birçok gelişmenin öncüsüdür. Yine devlet sektörünün ve özel sektörün araştırma ve geliştirme kısmı ülkenin gayrı safi yurt içi hâsılasının yaklaşık %4'ünden pay alır. Bu bağlamda yüzde olarak en çok Ar-Ge yatırımı yapan ülkelerden biri İsveç'tir. İsveç'teki araştırma etkinlikleri standardı oldukça yüksek olup, ülke bu konuda birçok alanda dünya lideridir. İsveç, Avrupa'da en çok Ar-Ge yatırımı yapan ve kişi başına en çok bilimsel çalışma düşen ülke konumundadır.