Cakarta

Jakarta

Endonezya başkenti ve en büyük kenti olan Jakarta, Cava Adası'nın kuzeybatı kıyısında, Liwung Irmağı'nın ağzında yer alır.

Jakarta, Raya metropoliten alnını kapsar. 1966'da ayrıcalıklı başkent bölgesi olarak, eyalet ya da ile yakın bir statü elde etmiştir. Uzun yıllardan beri önde gelen bir ticaret ve finans kenti olan Jakarta, günümüzde bir sanayi ve eğitim merkezi olarak da önem kazanmıştır.

Jakarta, geniş bataklık alanlarla kaplı, düz ve alçak bir alüvyonlu ovada kurulmuştur. Bu nedenle yağışlı mevsimlerde kolayca taşkınlara uğrar. Yapılaşma için bataklıkların kurutulması ve yüksek kesimdeki orman örtüsünün seyrelmesi, taşkın tehlikesini daha da arttırmıştır.
Kentin volkanik özlü toprakları meyve ve öteki bahçe ürünleri için sıcaklık oldukça elverişlidir. Kota (Kale) olarak bilinen eski kent, işyerlerinin toplandığı bir alan ve ülkenin finans merkezidir. Eskiden kentin doğu sınırını oluşturan Kemayoran ve Senen, günümüzde başlıca alışveriş merkezidir.
Kentin ilginç tarihsel yapıları arasında Kota'da bulunan Portekiz Kilisesi ile günümüzde müze olarak kullanılan eski belediye binası, sömürge döneminde genel vali konağı olarak inşa edilen Ulusal Arşiv ve Maliye Bakanlığı binaları sayılabilir.
Özgürlük alanının kuzeyindeki Başkanlık Sarayı, kentin en yüksek yapısı olan Ulusal Anıt'a bakar. Alanın kuzeydoğu köşesinde Banteng Meydanı'nın karşısında yer alan İstiklal Camisi, Güneydoğu Asya'nın en büyük camilerinden biridir.
Jakarta'nın nüfusu 1940'tan bu yana yoğun göçler nedeniyle iki katı geçen bir artış göstermiştir. Nüfusun büyük bölümü genç olduğundan doğal artış oranı da oldukça yüksektir. Ülke ekonomisine yön veren Jakarta'da ticaret ve bankacılık kuruluşları kent merkezinde yoğunlaşmıştır. Yabancı ülkelerle ticareti geliştirmede Endonezya Ticaret Odası etkin bir rol oynar; her yıl temmuz - ağustos aylarında düzenlenen Jakarta Fuarı da önemli bir işlev görür.
Hayat pahalılığının sürekli yükseldiği Jakarta'da belediyenin işlettiği pazarların dışında semt pazarları ve balık pazarı, bit pazarı ile hatıra ve antik eşya pazarı gibi pazarlar bulunur. Jakarta'da birçok gazetenin yanı sıra ulusal radyo ve televizyon istasyonları da bulunur.