Kreuzberg


KreuzbergTürkler tarafından "Küçük İstanbul" diye adlandırılan Kreuzberg, Almanya'nın başkenti Berlin'in bir semtidir.

Kroytsberg Merkezi'ndeki "Zentrum Kreuzberg" tabelasının Türkçe olarak "Kreuzberg Merkezi" yazılması ve bölgedeki Türk esnaftan anlaşılacağı gibi "Klein İstanbul" yani Küçük İstanbul tabiri çok yakışır bu mahalleye...
Semtte Türk nüfusu oldukça fazladır. Şehirde özellikle Türkçe rap müzik oldukça yaygındır. Killa Hakan, Alperen Birikken, Gekko-g gibi Rapçiler Türkiye'de de oldukça popülerdir.
Berlin'in tarihî bölgelerinden biri de olan Kreuzberg'de, Birinci ve 2. Dünya Savaşı'ndan kalan tarihî eserlerin toplandığı müzeler bulunmaktadır.
1998'de yürürlüğe giren yasadan sonra Friedrichshain ile birleşip Friedrichshain-Kreuzberg adını almıştır.
Almanya'nın başkenti Berlin'de ağırlıklı olarak göçmenlerin yaşadığı, yoğun Türk nüfusu nedeniyle "Küçük İstanbul" olarak da bilinen Kreuzberg semti, renkli ortamı ve çok kültürlü yapısıyla her yaştan ve ırktan insanların ilgisini çekiyor.
Diğer Avrupa başkentlerinde göçmenler genelde kent merkezinden uzak banliyölerde yaşamını sürdürürken, Berlin'deki Türkler şehrin tam merkezinde yaşıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yabancı kökenlilerin kendi kültürlerini özgürce sergilediği Kreuzberg'de, sokaklardaki Türkçe tabelalar, yan yana sıralanan kebapçılar, Türk marketleri, berber dükkânları, pastaneler ve seyahat acenteleri, adeta Avrupa'nın göbeğinde Türk rüzgârı estiriyor.
Fransa'daki din baskısından 18. yüzyılda kaçan Hügenotlar ve günümüz Çek Cumhuriyeti topraklarından Protestan oldukları için göç etmek zorunda kalan Bohemyalılar, 19. yüzyılda iş bulma umuduyla kente gelen Prusyalılar, 20. yüzyılda matbaalar başta olmak üzere pek çok iş yeri açan Yahudi asıllı Ruslar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Berlin'deki fabrikalarda çalışmak zorunda bırakılan "köle işçiler", savaşın ardından gelen mülteciler ve 1960'lı yıllarda "iş gücü göçü" kapsamında Berlin'e ayak basan Türk, Yunan, İspanyol ve Yugoslav göçmenler, ağırlıklı olarak Kreuzberg'e yerleşerek semtin günümüzde sahip olduğu çok kültürlü yapının temelini atmış. Gece ve gündüzün aynı derecede hareketli yaşandığı Kreuzberg, Berlin'in son yıllarda yaşadığı hızlı değişim sürecinden nasibini alsa da, semt hareketli ve renkli yapısıyla farklı kültürlerden gelen insanları kucaklamaya ve yabancıların ilgisini çekmeye devam ediyor.