Kopenhag

Kopenhag

Danimarka'nın en büyük kenti ve başkenti olan Kopenhag, ülkenin doğu kesimini oluşturur. Sund Boğazı'nın güney ucunda bulunan Zealand ve Amager adaları üzerinde yer alır.

Bugün kentin bulunduğu yerde, 10. yüzyılın başlarında küçük bir köy vardı. 1167'de Piskopos Toskildeli Absalon kıyının açıklarındaki küçük bir adanın üzerine kale yaptırdı; kenti surlar ve hendeklerle tahkim etti. Kopenhag, 1445'te Danimarka’nın başkenti oldu. Reform dönemindeki dinsel çatışmalar ve iç kargaşalar sırasında sık sık yağmalandı.

Kopenhag yaşanabilecek en iyi kentlerden biri olarak gösterilmektedir. Bu durum Danimarka’nın Welfare State yani Refah Devleti ismine sahip olmasının bir sonucudur. Tiyatro, bale, opera, müzik, klasik müzik, film, sanat, tasarım, festivaller, fuarlar ve çok daha fazlası Kopenhag’ın kültürel zenginliğini meydana getirir.
Kentin merkezinde Kent Sarayı Meydanı yer alır. Meydandaki başlıca yapılar bugün Fransız Büyükelçiliği olan Thott Sarayı, 1874'te yapılmış olan Kraliyet Tiyatrosu ve günümüzde Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi olarak kullanılan Charlottenborg Sarayı'dır. Meydandan başlayan alışveriş caddesi, kuzeybatıya doğu uzanarak 17. yüzyılda yapılmış olan Kralın Yeni Meydanı'na ulaşır.
Slotsholmen'deki Christiansborg Sarayı, 1167’de Piskopos Absalon tarafından inşa ettirilen kalenin bulunduğu yerde yapılmıştır. Saray, 1928’den bu yana Parlemento, Yüksek Mahkeme ve Dışişleri Bakanlığı binası olarak kullanılmaktadır. Çevredeki binalarda da öteki devlet daireleri bulunmaktadır. Slotsholmen’de ayrıca Bertel Thorvaldsen Müzesi, Cephane Merkezi, devlet arşivi ve Kraliyet kütüphanesi vardır.
Limanın güney kesiminde 17. Yüzyıldan kalma İsa Kilisesi’nin bulunduğu eski Christianshavn Mahallesi yer alır. Batı kesiminde ise içinde bir hayvanat bahçesinin bulunduğu Frederiksberg Parkı bulunur.
Önceleri bir ticaret ve gemicilik merkezi olan Kopenhag, sonradan bir sanayi kenti durumuna gelmiştir. Başlıca sanayi dalları gemi yapımı, konservecilik ve bira üretimidir. Köprülerin üzerinden geçen birkaç ana yol limanı kent merkezine bağlar. Kent içi ulaşım elektrikli tren ve otobüslerle sağlanır. Kopenhag Havaalanı, kentin güneydoğusundaki Kastrup’tadır.
Kopenhag Üniversitesi, 1478’de kurulmuştur. Öteki yükseköğretim kurumları arasında Danimarka Teknik Üniversitesi, Danimarka Mühendislik Akademisi, Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi, Kraliyet Veterinerlik ve Tarım Üniversitesi ile Kopenhag İktisat ve İşletme Okulu sayılabilir.