Hırvatistan

Hırvatistan

Balkan Yarımadası'nın kuzeybatısında yer alan Hırvatistan, Avrupa Birliği aday ülkesi ve Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü NATO'nun üyesidir.

Kuzeyde Slovenya, kuzeydoğuda Macaristan, doğuda Sırbistan, güneydoğuda Bosna-Hersek ve güneyde Karadağ'dır. Denizden ise İtalya ile komşudur.

Başkenti Zagreb olan ülkenin diğer büyük şehirleri, Split, Dubrovnik ve Trogir'dir. Hırvatistan nüfusunun yaklaşık yüzde 75'ini bir Slav halkı olan Hırvatlar oluşturur. Nüfusun yaklaşık yüzde 77'si Katoliktir.
Akdeniz'in en güzel sahillerine sahip olan Hırvatistan, binlerce kilometrelik koy ve körfezlerle şekillenen sahilleri ile dünyanın dört bir yanından on binlerce turisti ağırlar. Başkent Zagreb modern bir kent olmanın yanı sıra birçok kültüre sahiplik etmiş tarihiyle insanı cezbeden bir şehirdir.
Kuzeyin sahil kentleri olan Pula ve Rovinj, sahil şeritleri boyunca var olan plajları ve tatil bölgeleriyle ön plana çıkar. Ülkenin sahil şeridi boyunca ve Adriyatik Denizi açıklarında bulunan adalar, her türlü deniz turizmine elverişli noktalardır. Bu kesimde yat turizmi oldukça gelişme gelişmiştir.
Ülke turizminin diğer bir önemli şehri ise kuşkusuz ki Split'tir. Split, Diocletian Sarayı'nın duvarlarıyla çevrili olan tarihi merkezi ile büyüleyicidir. Sahil şeridinin güneyinde yer alan Dubrovnik ise Adriatik'in incisi olarak nitelendirilir. Dubrovnik'in en görkemli bölümü kentin eski bölgesi olan Stari Grad'dır. Hepsi parlak ve renkli taştan yapılmış olan saraylar, müzeler, kiliseler bu bölgeyi benzersiz bir yer yapar.