Floransa


Floransaİtalya'nın orta kesimindeki Toscana bölgesi ile Firenze ilinin merkezi olan Floransa, Roma'nın yaklaşık 230 km kuzeybatısında yer alır.

Floransa'nın nüfusu diğer İtalyan kentleri gibi yaşlı bir nüfustur. 14 yaşın altındaki çocuklar nüfusun sadece %11'ini oluşturmaktayken 65 yaş üzerindeki emekliler nüfusun %28'ini oluştururlar.
Dünyaca ünlü modacı Gucci'nin merkezi Floransa'da bulunur. Kentin ATAF adıyla bilinen oldukça etkin bir belediye otobüsü sistemi vardır. Floransa'nın Amerigo Vespucci Havaalanı kent merkezine çok yakın olup Lufthansa ve Air France gibi uluslararası uçak firmaları bu hava alanına çok sık seferler yapmaktadırlar.
Floransa Akdeniz iklimine sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Deniz kenarında olmaması nedeniyle yaz sıcaklığı biraz daha yüksektir.
Çevredeki tepelerden bakıldığında Floransa'nın geçmişteki parlak dönemine göre çok büyük bir değişikliğe uğramadığı görülür. Kentteki en yüksek yapı, 13. yüzyılda yapılan hükümet binasının kulesidir. 15. yüzyılın başlarından kalma katedralin kubbesi kentin siluetini biçimlendiren bir başka öğedir.
1528'deki siyasal karışıklık döneminde Michelangelo'nun yeniden düzenlemekle görevlendirildiği kent surlarının bir bölümü Arno Irmağının güney kıyısında hala görülebilir. Surların geri kalan bölümü ise 19. yüzyıl sonlarında yerini kent merkezinin dış cephelerine bırakmıştır. Çoğu 13. yüzyıldan kalma sekiz sur kapısı bugün de ayaktadır.