Fas

Fas

Afrika'nın kuzeybatısında bulunan Fas, doğu ve güneydoğuda Cezayir, güneyde Batı Sahra, batıda Büyük Okyanus, kuzeyde de Akdeniz'le çevrilidir.

Ülke isminin kendi dilindeki anlamı "El-Magrip" yani en batıdaki yer anlamına gelse de diğer Avrupa ülkeleri burayı "Müslüman" anlamındaki Morocco ya da Maroc isimleriyle anmayı seçmişlerdir. Bizim dilimizdeki Fas ismi ise Fas şehrinden gelir. Başkent Rabat dışındaki diğer büyük şehirleri Casablanca, Fes ve Marakeş'tir.

Fas, genelde dağlık bir ülkedir ve nüfusunun çoğunluğunu hem Arapça hem de Berberi dilini konuşan Arap Berberiler oluşturur. Fas, yerleşme dokusu bakımından beş önemli bölgeye ayrılır. Rif, Garb, Sus, Havz ve Doğu Fas olarak isimlendirilir.
Fas, Afrika kıtasında bulunup, Afrika Birliği'ne üye olmayan tek ülkedir. Afrika Birliğine üye olmamasının nedeni Batı Sahra sorunudur. Fas hükümeti, Batı Sahra'nın tümünün Fas'a ait olduğunu iddia etmekte, BM ve Afrika Birliği bunu kabul etmemektedir.
Fas, tarımsal potansiyel açısından kendisine yeten birkaç Arap ülkesinden biridir. Fas'ta dünyanın en zengin fosfat rezervleri bulunur. İmalat sektöründe devlet altyapı hizmetleri ve ağır sanayi yatırımlarında öncü bir rol oynar. Büyük ölçüde fosfat ve gıda ürünlerine dayanan ihracat, petrol, yatırım ve tüketim malları ile yarı mamul ürünlerin ağırlıkta olduğu ithalat giderlerini karşılamaktan uzaktır.
Gelişmiş kara yolu ağı ülkenin 20 kadar limanını özellikle batı ve kuzeydeki kentlere bağlar. Demir yolları devletçe işletilir. Ülkede dokuz büyük hava alanı vardır.
Arapça edebi yapıtlarda sürekli bir artış görülmektedir. Şiir, deneme ve tarih yazımı gibi geleneksel türlerin yanı sırra, Orta Doğu ve Batı edebiyatlarından esinlenen yeni türler de gelişmektedir. Bağımsızlık sonrasında resim, heykel ve amatör tiyatroda canlı bir gelişme görülmüştür.