Hollanda

Hollanda

Avrupa'nın kuzeybatısındaki Benelüks ülkelerinin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en yoğun nüfuslu ülkeleri arasında yer alır.

Kuzey ve batıda Kuzey Denizi, doğuda Almanya, güneyde Belçika ile çevrilidir. Kuzey - güney doğrultusunda 282 km, doğu - batı doğrultusunda 177 km boyunca uzanır. Kara alanlarının yaklaşık beşte biri sonradan denizden kazanılmıştır. Ülke topraklarının çoğu deniz seviyesinin altındadır.

Denizden toprak kazanmaya yönelik en büyük proje, eskiden Ren Irmağı'nın bir halici olan ve zamanla kuzeybatı kıyısının içlerine sokularak sığ bir körfeze dönüşen Zuiderzee'de gerçekleşmiştir. Hollanda'nın yumuşak kışlar ve serin yazlarla belirlenen ılıman iklimi, Kuzey Denizi'nin yanı sıra sıcak Gulf Stream akıntısından etkilenir.
Hollanda halkı köken bakımından Friz, Saksojn ve Frank topluluklarının karışımına dayanır. Tarihsel olarak görece bir hoşgörü ve özgürlüğün egemen olduğu Hollanda kentleri çok sayıda mülteciye sığınak olmuştur. Siyasal ve dinsel baskılar yüzünden yurtlarından ayrılarak Hollanda'ya yerleşen başlıca topluluklar arasında Huguenot'lar, Salzburglular, İsviçreliler ve Portekiz Yahudileri sayılabilir.
Hollanda'da büyük ölçüde ulaşım ve mali hizmetlerle hafif ve ağır sanayiye dayalı, gelişmiş bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. İleri tekniklerle yürütülen hayvancılık son derece gelişmiştir. Sür verimi bakımında dünyada ilk sıralara yer alan Hollanda, dünyanın başlıca peynir, tereyağı ve yumurta ihracatçılarındandır.
Hollanda'da tarih boyunca en önemli sanat dalı resim olmuştur. Bu nedenle ülkede çok sayıda müze bulunur. Başta Rembrandt olmak üzere 17. yüzyıl ressamlarının yapıtlarının bulunduğu Devlet Müzesi, Van Gogh'a ait yüzlerce resmin ve kara kalem çizimin sergilendiği Van Gogh Müzesi ile çeşitli uluslardan çağdaş ressamlara ait yapıtların yer aldığı Belediye Müzesi Amsterdam'dadır.