Kanada


KanadaKuzey Amerika'da bulunan Kanada, Rusya Federasyonu'ndan sonra dünyanın ikinci büyük ülkesidir.

Kıyı açıklarındaki bir dizi adayla birlikte, kıtanın yaklaşık beşte ikilik bölümünü kaplar. Kuzeyde Kuzey Buz Denizi, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde ABD, batıda Büyük Okyanus ve ABD'nin Alaska eyaletiyle çevrilidir.
ABD, Rusya Federasyonu ve Kuzey Avrupa arasındaki stratejik konumuyla Atlas Okyanusu'nun kuzeyinden geçen kestirme yollara egemen olmanın yanı sıra Kuzey Amerika'dan Uzakdoğu'ya giden bazı yolların başlangıç noktasını oluşturur.
Başkenti Ottawa olan Kanada'nın büyük bölümünde uzun ve soğuk kışlar ve yetersiz yağışla belirlenen bir kara iklimi hüküm sürer. Okyanus kıyıları bu genel yapıdan ayrılan belirli özellikler gösterir. Kıyıdan uzak yerlerde kışlar daha soğuk, yazlar daha serin geçer.
Kanada'nın gerçek anlamda insan yerleşimine açılmış kesimi ülke topraklarının ancak onda birini oluşturur. Güneyde ABD sınırı boyunca uzanan bu kesimdeki yerleşmeler daha çok düzlüklerde toplanmıştır. Yerleşim şeridinin kuzey yönündeki genişliği Manitoba eyaletinin doğusunda 150 km dolayında kalırken, Alberta eyaletinin batısında 1000 km'ye kadar ulaşır.
Kanada'da değişik ulusal ve kültürel topluluklar yaşar. Resmi sayımlarda ulusal kökenle ilgili kayıtlar da tutulduğundan, etnik bileşimi yansıtan düzenli istatistikler vardır. Bu kayıtlarda kişinin kendisinin ya da baba soyundan ilk atasını Kuzey Amerika'ya geldiği ülke temel alınır. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 35'ni oluşturan Britanya kökenliler ülkenin en büyük topluluğunu oluşturur. İkinci büyük topluluk olan Fransız kökenlilerin oranı yüzde 26'yı bulur. Öteki Avrupalı toplulukların başında Almanlar, İtalyanlar ve Ukraynalılar gelir.
Kanada'da sanatların gelişimi zengin coğrafi ve kültürel dokunun yanı sıra hızlı büyüme ve kentleşmenin ortaya çıkardığı değişimleri yansıtır. 1950 sonrasında sanata ilginin artması kamu ve özel kesim kaynaklarının bu alanda sağladığı mali desteği de olumlu yönde etkilemiştir. Bu amaçla 1957'de oluşturulan Kanada Konseyi'nin yanı sıra eyalet yönetimleri de kültürel yaşamda önemli bir rol oynamaya başlamıştır.