Güney Afrika Cumhuriyeti'


Güney Afrika Cumhuriyeti

Güney kıyılarında tipik bitki örtüsü Akdeniz bitkileri, kuzeybatı şeridinde çöl ve çöl bitkileri, kuzeydoğu şeridinde yağmur mevsiminde yeşil muson ormanları, iç bölgelerde doğuda bozkırlar, batıda da yarı çorak yerler bulunur.

Kuzeybatıda Namibia, kuzeyde Botsvana ve Zimbabve, kuzeydoğuda Mozambik ve Svaziland, güneydoğuda ve güneyde Hint Okyanusu, güneybatıda Atlas Okyanusuyla çevrilidir.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti ise Bloemfontein'dir. Ekonomik ve toplumsal yaşamın odağını en büyük kent olan Johannesburg oluşturur.
Güney Afrika nüfusu resmi olarak sınıflandırmaya göre beyaz, siyah, renkli (melez) ve Asyalı olarak dörde ayrılır. Toplam nüfusu 50 milyona yakındır. Afrikaner Dili ve İngilizce iki resmi dili oluşturur. Başlıca dinler Hıristiyanlık ve kabile dinleridir. Beyazların ve renklilerin çoğu Felemenk Reform Kilisesi'ne bağlıdır.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde daha çok sanayi ve madenciliğe dayanan bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. 2. Dünya Savaşı sonrasında görülen istikrarlı ve yüksek büyüme hızının temelinde zengin maden kaynakları, ucuz işgücü ve yüksek sermaye yatar.
Güney Afrika'da konuşulan 10'u aşkın dil kültürel çeşitliliği yansıtır. Avrupa yaşam biçiminin birçok özelliğini benimsemiş olan siyahlar, özellikle dil, müzik ve dansta Afrika geleneklerini sürdürmektedir. Hala güçlü olan anlatı, şiir ve destan gibi biçimleri kapsayan sözlü geleneklerin etkisi yazılı edebiyatta da görülür.