İtalya

İtalya

Avrupa'nın orta güney kesiminde yer alan İtalya, yüksek ökçeli çizmeyi andıran bir yarımadadan oluşur.

İtalya, çizmenin hemen burnunda bulunan Sicilya Adası, batı kıyısı açıklarında Tiren Denizinin ötesinde bulunan Sardinya Adası ve öteki bazı küçük adaları kapsar. İtalya, kuzeydoğuda Fransa, kuzeyde İsviçre ve Avusturya, kuzeydoğuda Slovenya ile çevrilidir.

İtalya, ılıman kuşak içinde yer almakla birlikte değişik siklon merkezlerinin etkisine açık olan, yedi ana iklim bölgesine ayrılır.
Tarihsel ve coğrafi nedenlerden dolayı İtalya'nın hemen her yöresi ayrı kent merkezleri çevresinde toplanmıştır. Bununla birlikte büyük kentlerin çoğu kuzeyde, kıyılarda ve denize yakın kesimde yer alır. Kentsel yerleşimin dengesiz dağılımı dengesiz ekonomik gelişimin bir sonucudur.
Günümüz İtalyan toplumu dilsel açıdan son derece türdeş bir yapı gösterir. Halkın tamamına yakın bölümü İtalyanca konuşur. En büyük azınlık olan Almanca konuşan topluluk, Adige Irmağı'nın yukarı çığırlarını içine alan Bolzano ilinde çoğunluğu oluşturur.
İtalya'da büyük ölçüde sanayi ve hizmet sektörlerine dayanan gelişmiş bir karma ekonomi yürürlüktedir. 1950'lerin başlarında savaş öncesindeki üretim düzeyine ulaşan İtalya, sonraki 20 yıl içinde kesintisiz bir büyüme göstererek tarıma dayalı bir ekonomiden sanayi ağırlıklı bir ekonomiye geçişi başarmıştır.
Siyasal birliğe 19. yüzyılın 2. yarısında oluşan İtalya'da toplumsal ve kültürel bütünleşme süreci hala süren bir olgudur. Hemen her alanda ortak bir dil kullanımı söz konusu olmasına karşın, değişik kültürel dokuyan taşıyan yerel lehçe ve ağızlar farklı biçimlenmeleri yansıtır.
Roma uygarlığının beşiği sayılan İtalya, Rönesans'ın getirdiği kültürel canlanmada öncü bir rol oynamıştır. Bu bakımdan çoğu sanat dallarının mirası bu canlı ve parlak döneme değin uzanır. Köklü bir akademi geleneği olan İtalya'nın bu alandaki en eski kurumları Floransa ve Perugia Güzel Sanatlar akademileri, Roma'daki San Luka Akademisi, Lincei Ulusal Akademisi ve Batı Avrupa ülkelerinin İtalyan mimarlığını, sanatını, arkeolojisini incelemek için Roma'da açtığı okullar akademik çalışmalara yeni bir canlılık katmıştır.