Jamaika

Jamaika

Batı Hint Ada ülkesi Jamaika Antil Denizi'nin ortasında başlıca deniz ticaret yollarının kavşağında yer alır.

Küba'nın yaklaşık 145 km güneyine, Haiti'nin yaklaşık 160 km batısına düşen Jamaika'nın başkenti Kingston'dur. Küba ve Hispaniola'dan sonra Antiller'in üçüncü büyük adasıdır. Doğu - batı doğrultusunda yaklaşık 235 km, kuzey - doğu doğrultusunda yaklaşık 56 km boyunca uzanır.

Jamaika'da yıl boyunca önemli sıcaklık farklılıkları göstermeyen tropik bir deniz iklimi hüküm sürer. Kış ve yaz mevsimleri arasında önemli sıcaklık farklılıkları yoktur.
Jamaika'da nüfusun büyük bölümünü Afrikalı Siyah kölelerin ve Mulattoların soyundan gelenler oluşturur. Ayrıca, İngiliz, Hintli, Çinli, Suriyeli, Portekizli ve Alman azınlık grupları da vardır. Resmi dil olan İngilizce'nin yanı sıra İspanyolca, Fransızca ve Afrika dillerinden çeşitli özellikler almış bir İngilizce Kreolü de yaygın olarak konuşulur.
Nüfusun büyük bölümü İngiltere Kilisesi'ne bağlıdır. Başka Hıristiyan mezheplerine bağlı cemaatlerin dışındaki dinsel azınlıklar arasında Yahudiler, Hindular ve Müslümanlar sayılabilir.
Jamaika'da 1940'larda gelişen ulusal edebiyatın da etkisiyle, canlı ve verimli bir sanat yaşamı doğmuştur. Jamaikalı romancıların yapıtları birçok dile çevrilmiş, Jamaikalı sanatçılar yabancı ülkelerde başarılı sergiler açmışlardır.
1962'de kurulan Ulusal Dans Tiyatro Topluluğu dünyaca ünlüdür. Afrika kültüründen derin izler taşıyan renkli ve ritmik ezgilere dayalı Jamaika folk müziğinde en önemli isimlerden birisi şüphesiz ki Bob Marley'dir.