Johannesburg

Johannesburg

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Transvaal yönetim bölgesinde bulunan Johannesburg, ülkenin en kalabalık yerleşmesi, sanayi metropolü ve altın madenciliği merkezidir.

Afrika'nın en büyük kentleri arasında yer alan Johannesburg, Güney Afrika'da iş hayatının merkezini oluşturur. Altın madenlerini işleten şirketlerin çoğunun merkezleri buradadır. Madenler kentin güneyinde ve güneybatısında yer alır.
Johannesburg, günlük dilde Rand denen ve Transvaal yüksek bozkırlarının çevrelediği doğu - batı doğrultulu sırtların su bölümü çizgisini oluşturan Witwatersrand'ın güney yamaçlarında, denizden 10740 metre yükseklikte kuruludur. Metropoliten alanı, 1983'teki düzenlemeyle belediye sınırları dışına çıkarılan Soweto kentini de kapsar. İklimi yarı kurak ve astropik özellikler gösterir.
Birçok ağır sanayi kuruluşunun yanı sıra ulusal ve uluslararası bankalarla ticari şirketlerin de bulunduğu kent, aynı zamanda Johannesburg Menkul Kıymetler Borsası'nı barındırır.
Güney Afrika'nın en yoğun nüfuslu kesiminde yer alan Johannesburg'un yerleşme dokusu, ırk ayrımı politikasına dayanan bir yapı taşır. Beyaz olmayan toplulukların her biri özellikle kentin batı ve güneybatı kesiminde toplanmış belirli alanlarda oturur. Johannesburg metropoliten alanı Soweto'nun yanı sıra renkli nüfusa ayrılmış olan Coronationville ve Westbury ile Asyalıların oturduğu Lenasia'yı da kapsar.
Johannesburg'un başlıca yönetim ve ticaret kuruluşları Eloff ve Commmissioner caddelerinin çevresinde toplanmıştır. Mimari üsluplar Cape Town, Avrupa ve ABD örneklerini izler. Başlıca kültürel kurumlar arasında Johannesburg Sanat Galerisi ve çeşitli müzeler sayılabilir. Bu müzelerde Güney Afrika tarihi, askeri tarih, tıp ve arkeoloji koleksiyonları sergilenir. Belediye merkezinde opera, bale, müzik ve tiyatro bölümleri vardır.
Daha çok İngilizce konuşan öğrencilerin gittiği Witwatersrand Üniversitesi, Rand Afrikaans Üniversitesi ve Teknik Yüksekokul başlıca yükseköğrenim kuruluşlarını oluşturur. Ayrıca çeşitli dillerde eğitim veren yüksek öğretmen okulları vardır. Bilimsel araştırma merkezleri arasında Güney Afrika Tıp Araştırmaları Enstitüsü ile Cumhuriyet Gözlemevi sayılabilir.
Kent içi ve kentle banliyöler arası ulaşım otobüs ve trenle sağlanır. Güney Afrika'nın önemli kentlerinden gelen kara yolları kentte kesişir. Kentin büyük demiryolu istasyonu, ülkenin demiryolu sisteminin odağını oluşturur. Uluslararası Jan Smuts Havalimanı, kentin 22 km kuzeydoğusunda yer alır.