Beyrut


BeyrutOrtadoğu'nun Paris'i Beyrut'u, kırık dökük eski binalarıyla, renkli gece hayatıyla keşfetmeye doyamayacaksınız.

Lübnan'ın başkenti Beyrut 1,5 milyonun üzerinde nüfusuyla gelişmiş şehirlerden biridir. Körfez kıyısında kurulmuş olan şehire bir yarımada olarak bakabiliriz. Oldukça güzel kumsallara da sahip bölgede tipik Akdeniz iklimi görülür.
Beyrut'un tarihine göz atacak olursak uzun seneler Ortadoğu'nun ekonomik ve kültürel merkezi olduğunu görürüz. Fakat ne yazık ki 1970'lerde başlayan siyasal çatışmalar ve karışıklıklar sonucu bu özelliğini kaybetmiştir.
Osmanlı Devleti döneminde oldukça planlı bir büyüme gösteren şehir bağımsızlığını 1943'te ilan ettikten sonra daha dağınık ve hızlı bir büyüme göstermiştir.
İç savaştan öncesinde Hristiyan ve Müslüman nüfusu hemen hemen eşitken günümüzde Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Halkın büyük çoğunluğu Araplar'dan oluşmaktadır. En büyük etnik azınlık ise sayıları hızla azalan Hristiyan Ermeniler'dir. Müslümanlar genellikle Beyrut'un batısını tercih etmektedirler. 1960'dan sonra Sunniler'in sayısı hızla azalarak yerini Şiiler'e bırakmıştır.
Beyrut, 1950-70 yılları arasında Ortadoğu'nun gözbebeği olup altın çağını yaşamıştır. Beyrut Arap zenginlerinin bankacılık merkezi idi. Bunun sebebi ise Lübnan'ın serbest ekonomi ve döviz sistemine dayanmasıydı. Ayrıca Beyrut, serbest liman bölgesiyle Ortadoğu'nun en büyük antreposu idi.
Şehir eğitim ve kültürel açıdan da oldukça ilerideydi. Beyrut Amerikan Üniversitesi, Saint Joseph Üniversitesi, Lübnan Üniversitesi ve Beyrut Arap Üniversitesi pek çok öğrenciyi Beyrut'a çeken faktörlerdi.
Fakat 1970'lerde çıkan iç karışıklıklar ve Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra devlet düzeninin zayıflaması Beyrut'un cazibesini kaybettirdi. 1975'te ise iç savaş patlak verdi ve Beyrut çok sayıda can kaybının yanında çok ağır maddi hasar aldı. Savaş 1991 yılında sona erdi. Bittiğinde ise 150 binden fazla can kaybı vardı ne yazık ki. Daha sonrasında şehir merkezinde pek çok onarım yapılmıştır fakat 2006'da başlayan İsrail-Lübnan krizi sırasındaki İsrail'in hava saldırıları sonucu şehrin güney kısmı tekrar hasar almıştır.