Bulgaristan


BulgaristanBugaristan, Avrupa'nın güneydoğusunda yer alır ve Balkan Yarımadası'nın doğu bölümünü kapsar.

Başkenti Sofya olan Bulgaristan, kuzeyde Romanya, doğuda Karadeniz, güneyde Türkiye, batıda ise Yugoslavya ve Makedonya ile komşudur. Bulgaristan yüzey şekilleri bakımından üç bölgeye ayrılır: En kuzeydeki Tuna Ovası, güneydeki Rila ve Rodop dağlık yöresi ve iki bölge arasında uzanan Balkan Dağları.
Bulgaristan'ın büyük bölümünde kara iklimi görülür; Ege Denizi'nin etkisi altındaki güney bölgelerinde daha yumuşak bir iklim hüküm sürer. Yıllık sıcaklık ortalaması 10,5 derecedir. Bulgaristan'da çok sayıda bitki ve hayvan türü görülür. Bunun nedeni ülkenin, Avrasya'nın büyük biyolojik ve coğrafi bölgelerinden birkaçının birleştiği yerde bulunmasıdır.
Bulgaristan'da yerleşmeler resmi olarak 200'den fazla kentsel bölgeyle, 5 binden fazla köye bölünmüş durumdadır. Kent nüfusu ilk olarak 1969'da kırsal nüfusu geçmiş, kentlerin nüfusundaki hızlı artış ciddi boyutlarda bir konut sorunu doğurmuştur.
2 milyona yakın nüfusuyla başkent Sofya en büyük kenttir ve ülkenin ekonomik ve kültürel yaşamına egemen durumdadır. Bir başka sanayi ve kültür merkezi olan Plovdiv, Meriç Irmağı üzerinde güzel manzaralı bir kenttir. Plovdiv'de her yıl uluslararası bir ticaret fuarı düzenlenmektedir. Varna, Karadeniz kıyısında bir dinlence kentidir. Tuna Irmağı üzerindeki Ruse, Bulgaristan'ın en büyük ırmak limanıdır. Bulgaristan'ın Karadeniz'deki en büyük limanı olan Burgaz aynı zamanda önemli bir sanayi, kültür ve dinlence kentidir. Sredna dağlarının güneyinde yer alan ve Roma döneminde Augusta Traiana diye adlandırılan Stara Zagora arkeolojik kalıntıları ve eski yapıları ile ünlüdür.
Bulgaristan oldukça türdeş bir yapıya sahiptir. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 85'ini Bulgarlar oluşturur. Bulgaristan'da kilise ve devlet ayrıdır. Bir dine bağlı olduğunu söyleyen Bulgarların büyük çoğunluğu Doğu Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdır.
Bulgaristan'daki en büyük azınlık, çoğunluğu Rodop yöresinin kuzeydoğu ve doğusunda yaşayan ve nüfusun yüzde sekizini oluşturan Türklerdir.
Çağdaş Bulgar kültürü bölgenin bin yıllık halk geleneklerinin, ulusal bilincin doğuşunda ve modern devletin gelişiminde önemli rol oynamış olan bir kültürün ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişen sosyalist öğelerin karışımıdır.