Toskana
Tatilin 2.bolumu toskanada gecirecegiz
Romadan kiraladigimiz araba ile (arabayi navigasyonlu kiraladik, Toscana tarafina gidiyorsaniz mantikli olacaktir) sabah yola ciktik, az biraz roma trafigini atlatip (ya bize anlattiklari kadar kotu degil, yada biz kotu trafige alistigimiz icin anormal gelmedi) otobana ciktik. Yaklasik 3 saatlik bir yol gittik. Toscana bolgesi romanin kuzeyinde, Floransa'nin guneyinde, Siena Toscana bolgesinde. (http://www.turismo.intoscana.it/intoscana2/export/TurismoRTen/) Sarap, zeytin, dogasi ile unlu bir cografya. Biz "castellina in chianti" bolgesinde kaliyoruz (http://www.chianti.com/castellina-in-chianti/ , http://www.castellina-in-chianti.net/).
Otelimiz (http://www.borgopietrafitta.com/) bir bagevinin icinde, tam otelde degil aslinda 2 odali bir ev, mutfagi, camasir-bulasik makinesi var, sominesi var, ama kahvalti yok, koyden alisveris edip kendiniz yapmaniz gerekiyor, güzel de oluyor bence. Yerini çok begendik, kucuk bir havuzu var, etraf yemyesil, sahibesi biraz beklediğimiz misafirperverliğin altında diyebilirim ama genel olarak biz memnun kaldık.
Otele vardik ama hemen odayi alamadik. Bizde en yakindaki "castellina in chianti koyune gittik" kucuk sirin bir koy, kisa bir carsi, kilise, koy meydani, tas evler, el yapimi urunler satan kucuk dukkanlar, marketler, sarap evleri, ufak restaurantlari ile sirin bir koy. Bizde ufak bir pizzaciya oturduk, mantarli pizza, enginar, cesitli otlar yedik, yerel saraplar tattik. Yemek sonrasi odamiza aldik, yerlestik, sempatik bir oda, hemen ustumuzu degistirdik, istikamet "monteriggioni" koyu (http://www.monteriggioni.info/), kale icinde ufak bir koy, 1200 lü yıllarda inşa edilmiş, köyün yapılış amacı askeri, Siena'yı Floransadan gelen saldırılardan korumak. Güzel sempatik bir yer, gorulebilir (bu cevrede cok koy var, internette herkes ayri birini onermis, dogrusu yok)
Bir sonraki durağımız Siena . Arabayi park edip yuruyen merdivenlerle eski sehir merkezine ciktik, ortada bir kule(palazzo publico: 1340 lı yıllarda yapılan gotik belediye sarayı, çan kulesi (torre del mangia) 100 metreden daha uzun), buyuk bir meydan (Piazza del Campo, şehrin merkezi gibi, görülecek yerler yelpaze gibi bunun etrafında denilebilir, kırmızı tuğladan kaldırımlarının yapımı 1327'den 1349'a 22 yıl sürmüş), ara sokaklar guzel farkli bir yer, bu bolgeye geldiyseniz mutlaka gorun, yazin iki defa palio yarisi yapiliyormus (palio:eğersiz yapılan at yarışı, civar köylerin ciddi bir rekabeti oluyormuş, resimleri gördük, o meydan gitmiş yerine bir hipodrom gelmiş resmen, tarihleri denk getirip görmek için de gidilebilir, daha detaylı bilgi için http://www.ilpalio.org/palioenglish.htm)
Gezdik, fotograflar cektik, aksam meydanda oturduk, yemegimizi yedik, keyifli bir gezi oldu. Donuste bizim koye ugradik, saat 21.30 gibi heryer kapaliydi saka gibi, sadece bir bar acikti, oradan icecek birseyler aldik, kaldigimiz eve gittik, hava ekim sonu olmasina ragmen guzeldi, disarida oturduk keyif yaptik.
Ertesi sabah koye gidip kahvaltilik birseyler aldik, kahvaltimizi yaptik, bahcemizden geyikler gecti, saka gibi, onlari seyrettik, bir iki kare fotograf yakaladik. Bugun kendimizi toskananin dar bag arasi yollarina vuruyoruz. İlk durak "gaiole in chianti" koyu, ya biz koyu bulamadik, yada burayi gormesenizde olur diyorum, biraz dolandik, birer espresso ictik, yan masadaki amca anlamasakta bizimle uzun uzun italyanca konustu :-)
Buradan "castello di brolio" kalesine gittik, kapali oldugu icin girmedik.
İkinci duragimiz "radda in chianti" koyu (http://www.chianti.com/radda-in-chianti/). Burasi ilk koyden daha guzel, kale icinde dolastik, her koyde oldugu gibi bu kucucuk koydede resim sergisi vardi, onu gezdik, oglen yemegini yedik, ispanakli peynirli ravioli, baska yerel saraplar tattik( bu bolgenin saraplari chianti diye geciyor, yanlis sarap getiren olmadi, hepsi iyiydi, icimi yumusak guzek saraplari var http://www.chianti.com/chianti-wine.html, sarap sever biriyseniz sirf sarap icin bile bu bölgeyi görmeye gidebilirsiniz)
Bu koyude devirince bir bag gezelim dedik "castello d'albola" (www.albola.it) bagina gittik, cok tok oldugumuz icin tadim yapmadik, rehberli bag turlarininda saati varmis kacirmisiz, kendimiz biraz dolastik, cok guzel sonbahar gunlerine geldik sansimiza, hava cok temiz insan nefes alirken farkediyor, yuruyus icin super parkurlar var, romada cok yorulmamis olsaydik burada da guzel dogs yuruyusleri yapardik, yuruyus disinda merakliysaniz cografya bisiklet icn de super. Aksamustu bir saat uzakliktaki "san gimignano" koyune gittik(http://www.sangimignano.com/en/). Burayi da tavsiye ederim. Burasi unesco korumasinda, eskiden sehrin zenginleri kule yaptiriyorlarmis, bir kismi yikilsada 14 tanesi gunumuze gelmis, gorulmesi gereken, gezmesi keyifli bir yer bence. Yemegimizi de burada yedik, yedigimiz en buyuk bruschettayi burada getirdiler, ekmegi oldugu gibi bruschetta yapmislar desem yeridir, o da guzeldi. Donuste birseyler aldik, bagevimizde atistirmaya devam ettik.
Cuma artik son gunumuz. Bugunu Floransa'ya ayirdik. Hava bugun yagmurlu ama gezmemizi cok engellemedi. Navigasyon bizi floransa merkeze getirdi, buldugumuz ilk otoparka biraktik, cikista torunlara anlatabilecegimiz bir otopark parasi odedik, arabanin gunluk kirasi daha ucuzdu galiba :-)
Floransa guzel, (Floransa için web sitesi vermiyorum, binlerce var) yaya dolasmasi keyifli, muzeler ile dolu bir sehir. Once davut heykelini gorduk, buradan buyuk kilisesine gittik, piazza del republicadan gecip kopruden karsiya gectik, guzel manzarali kopruyu gectik, Pitti sarayini gezdik, floransa medicci ailesi tarafindan zenginlestirilmis, sanata cok yatirim yapmislar, pitti sarayini rakipleri yaptirmis ama batmis, batinca medicciler almis ve kendi saraylari olarak kullanmislar.
Buradan tekrar meydana donduk, yemegimi yedik, ben artik pizza ve spagettiye bir ara verip kuzu yedim, buda guzeldi, sonra bir meydanina gittik, burasi tam isportaci carsisi
Geri donduk 1733 yilindan beri faaliyet gosteren "gilli" pastanesine girdik(http://www.gilli.it/produzione.php?_l=en), masada oturmadan barda capuccino icip tiramusu yedik, buraya gelmisken 1733 ten beri calisan bir yerde birseyler tadabilirsiniz, pisman olmazsiniz, barda tiramusu 2€, capuccini 1,5€ fiyatlar normal.
Biz kisitli zamanimiz oldugu icin girmedik ama "uffizi" muzesini seyahat programiniza dahil edebilirsiniz.
Floransadan cikip "greve"kasabasina gittik, buyuk bir meydani, kucuk dukkanlari ile sirin bir yer. Sarap tadimi icin baska bir sarapevinde sansimizi denedik, lakin saat toscana bolgesi icin cok gec oldugundan ( yani saat 7 olmustu) pasam kapatiyoruz dedi. Bizde koyumuze donduk, koyde tesadufen acik guzel kucuk bir yer bulduk (sotto le volte), burasi koyun ana caddesine paralel uzun ve buyuk bir pasaj var orada, yerel peynirler yerel sarap devam ettik.
Cumartesi kalkinca kahvalti edip romaya geri donduk ucusmuz icin
Genel olarak aklimda kalanlar
Heryer erken kapaniyor
Yollar dar, cok virajli, yemyesil, araba kullanmak cok keyifli
Navigasyon sart
Saraplar guzel
Yemekler guzel
Bazi yerlerde kilometrelerce bag var, biz iphone ile fotograf cekiyoruz ama buralara soyle profesyonel bir makine ile gelinse super fotograflar cekilir
Hava cok temiz
Her koyde sarap tadimi yapilabilir, bag gezilebilir
İtalya'nn bizim Türkiye'de pek bilmediğimiz bir bölümü ama bence çok güzel
Herkese keyifli geziler
0Awesome Comments!