Belçika

Belçika

Avrupa'nın en küçük ve en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olan Belçika kıtanın kuzeybatısında 30.518 km²'lik bir alanı kaplar.

Kuzey ve kuzeydoğuda Hollanda, doğuda Almanya ve Lüksemburg, güney ve güneybatıda Fransa ile çevrilidir. Kuzey denizine bakan kuzeybatı kıyıları yaklaşık 68 km uzunluğundadır. 1830 - 1831'de kurulmasından bu yana temsili ve anayasal monarşiyle yönetilmektedir. Başkenti Brüksel'dir.

Eski Latin ve Germen uygarlıklarının mirasını taşıyan Belçika, kültürel çeşitlilik gösteren bir ülkedir. Güneydoğudaki Almanca konuşan küçük bir azınlık dışında, coğrafi olarak, güneybatıdaki 4 ilde yaşayan ve Fransızca konuşan Valonlar ile kuzey ve kuzeydoğudaki dört ilde yaşayan ve Felemenkçe konuşan Flamanlar arasında ikiye bölünmüştür. Başkent Brüksel'de resmi olarak bu dillerin ikisi de geçerlidir. Brüksel'in yer aldığı ülkenin orta kesimindeki Brabant ilinde hem Valonlar hem de Flamanlar yaşar.
Belçika'daki dil ayrımı, geçmişte çoğunluğu oluşturan Valonların bütün önemli mevkileri ellerinde tuttuğu, dengesiz bir toplumsal ve ekonomik yapı oluşturmuştur. Bu duruma uzun süre tepki gösteren Flamanlar, sayıca üstün duruma geçtikten sonra belirli alanlarda etkili olmuşlardır. Belçika 1898'den beri resmen iki dilli bir devlet olmasına karşın, dil farklılığının yarattığı çelişki günümüzde de tam anlamıyla giderilmiş değildir.
Belçika'nın gelişmiş pazar ekonomisi, büyük ölçüde hizmet sektörü, hafif ve ağır sanayi ve dış ticarete dayanır. Ülkenin kuzeyi, madencilik ve ağır sanayinin gerilemekte olduğu güney bölgelerine göre daha hızlı bir büyüme içindedir. Ekonomide başlıca gelir kaynağını ithal edilen hammaddelerin imalatı ve işlenmesi ile mamul malların ihracatı oluşturur.
Belçika'nın zengin ve köklü bir kültür sanat geleneği vardır. Yüzyıllar boyunca resimde ve müzikte önemli isimler yetiştirmiştir. Flamanlar ve Valonlar arasında temel bir kültürel ayrım görülür. Valonlar genellikle Fransa'nın gelişme çizgisini izlemişlerdir; buna karşılık Flamanlar kendi kültürel kimliklerini korumaya ve geliştirmeye yönelmişlerdir. Günümüzde "kültür evi" olarak bilinen kurumlar, ülkede kültürel birliği geliştirmeye çalışmaktadır.
Belçika'da kültürel çeşitlilik sonucu, bölgelere göre değişen eğilimler gözlenir. Görsel sanatlarda, özellikle Flandre'de çeşitli akımlar doğmuştur. Müzikte Brüksel, Liege, Gent ve Anvers'deki öncü akımlar etkilidir; Hainaut klasik ve popüler geleneklerin merkezi olma özelliğini korumaktadır.
Flandre'de bölgeye özgü bir edebi üslup geçerlidir; Valon bölgesi ve Brüksel'de ise daha çok Fransız kültürüne yatkın okurlara yönelik yapıtlar yaygındır.
Basın özgürlüğüne büyük önem verilen Belçika'da "hiçbir sansür biçiminin uygulanamayacağı" anayasa ile güvence altına alınmıştır. Basın konsorsiyumlarının denetiminde yayımlanan gazeteler büyük ölçüde özerktir. Değişik siyasal eğilimleri yansıtan gazetelerin dışında, pek çok süreli yayın da çıkar.