Birleşik Arap Emirlikleri


Birleşik Arap EmirlikleriArabistan Yarımadası'nın, zengin petrol yataklarının bulunduğu doğu kıyısı boyunca uzanan yedi emirliğin oluşturduğu federasyondur.

Birleşik Arap Emirliğine bağlı emirlikler, Abu DhabiDubai, Ucman, Şerce, Ümmü'l Kayveyn, Resu'l Hayem ve el-Fuceyre'dir. Kuzeyden güneye yaklaşık 110 km, doğudan batıya 600 km boyunca uzanır.
Kuzeybatıdan Katar, batıdan ve güneyden Suudi Arabistan, doğudan ve kuzeydoğudan Umman ile çevrilidir. Kuzeyde Basra Körfezi, doğuda da Umman Körfezi ile İran'dan ayrılır. Başkenti Abu Dhabi'dir.
BAE petrol ve doğal gaz rezervleri bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alır. 1980'lerde petrol varlığı, dünya rezervinin yüzde 11'ini oluşturmaktaydı. Aynı dönemde doğal gaz rezervi 575 milyar m3 düzeyindeydi. Bu miktarın dünyadaki toplam doğal gaz rezervleri içindeki payı yaklaşık yüzde 5 olmakla birlikte, BAE en çok doğal gaz rezervine sahip on ülke arasında yer alıyordu.
BAE halkının büyük bölümü Sünni ve Şii Müslüman Araplardan oluşur. İran, Hindistan ve Pakistan kökenliler de önemli bir kesim oluşturur. Devlet, giderek artan göçmen sayısını dengeleyebilmek için kendi uyrukları arasında doğurganlığı özendirici önlemler almaktadır.
Resmi dil Arapça, resmi din İslam'dır. Ülkede İngilizce, Farsça, Urdu ve Hindu dilleri de konuşulur. Ülke dışından çok sayıda petrol ve inşaat işçisi geldiği için nüfusun üçte ikisi erkektir.
BAE, gelişen bir karma ekonomiye sahiptir. BAE topraklarının ancak binde 2'si ekilebilir niteliktedir. Yaklaşık 130 km2'lik bu alanın da yüzde 40'ı sulama gerektirir. Tarımsal üretimin büyük bölümükuzeydeki Şerce, Resul'l-Hayme, Ucman ve El-Fuceyre emirliklerinde gerçekleşir.
BAE'nin para birimi Dirhem'dir. Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan emirliklerin her biri hükümdarlık hakkı soydan geçen emirlerce yönetilir. Madenlerin kullanım hakkı emire aittir; vergi sistemi ve polis gücü de doğrudan emirin denetimi altındadır. Federal düzeyde en yetkili organ, Yüksek Konsey'dir. Yedi emirin oluşturduğu konseyin alacağı bütün kararlar, en az beş emirin onayını taşımalı,