Brezilya

Brezilya

Güney Amerika kıtasının yaklaşık yarısını kaplayan Brezilya, dünyanın beşinci büyük ülkesidir. Güney Amerika'nın Atlas Okyanusu'na bakan kıyılarının yüzde 40'ı Brezilya sınırları içinde kalır.

Ekvador ve Şili dışında kıtanın bütün ülkeleriyle sınırı vardır. Güneyinde Uruguay, güneybatısında Arjantin, Paraguay ve Bolivya, batısında Peru, kuzeybatısında Kolombiya, kuzeyinde ise Venezuela, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası yer alır.

Nüfusu 1 milyonun üzerinde on üç şehri olan Brezilya'nın en büyük şehirleri 11 milyon nüfus ile Sao Paulo ve 6.5 milyonluk nüfusu ile Rio de Janeiro'dur. Başkenti ise 3 milyona yaklaşan nüfusu ile Brasilia'dır.
Brezilya bayrağında bulunan sarı renk, topraklarından bol miktarda çıkartılan altını, mavi renk denizi ve yeşil renk ormanları temsil eder.
Brezilya, Güney Amerika'nın en kalabalık ülkesidir. Nüfusu Meksika, Arjantin ve Kolombiya'nı toplam nüfusuna eşit, bütün Güney Amerika nüfusunun ise yarısı kadardır. Etnik kökenli farklı topluluklardan oluşan Brezilya nüfusu zamanla ortak bir dili paylaşan türdeş bir toplum niteliği kazanmıştır.
Brezilya'nın değişik ırk ve kültürlerin birleşimini yansıtan toplumsal yapısı ve bölgesel farklılıklar müzik, edebiyat ve öteki güzel sanat dallarında etkisini gösterir. Ülkede Portekiz kültür geleneği ağır basmakla birlikte, Afrika ve yerli geleneklerinin de izlerine rastlanır. Afrika kültürünün izlerinin en çok görüldüğü bölge, Rio de Janeiro her yıl düzenlenen şenlikleriyle ünlüdür.
Beş kez dünya şampiyonu olduğu futbolun yanı sıra voleybol, basketbol, tenis, yüzme, plaj voleybolu, sörf, otomobil yarışları ve yelkencilik Brezilya'nın dünya çapında başarılar elde ettiği spor dallarıdır. Ayrıca capoeira ve samba, özellikle ülkenin Afrika kökenli kültürünün, bütün dünyada dikkat çektiği folk etkinlikleridir. Dünya futboluna önemli oyuncular katmıştır ve katmaktadır.