Buenos Aires

Buenos Aires

Arjantin'in başkenti ve federal bölge olan Buenos Aires, Rio de la Plata'nın batı kıyısında, Atlas Okyanusu'ndan 240 km uzaklıkta yer alır.

Söylentiye göre kentin adı, İspanyol gemicilerin 16. yüzyılda koruyucu azizleri anısına limana verdikleri St. Maria del Buen Aire adından gelmektedir. Çevreye yayılmış büyük bir kent olan Buenos Aires, ülkenin ticaret, sanayi, siyaset ve kültür merkezi olmanın yanı sıra, dünyanın belli başlı limanlarından biridir.

Buenos Aires metropoliten alanı federal bölge ile bitişik 22 belediyeden oluşur. Batıdaki Reconquista Irmağı ile güneydoğudaki Riachuelo Irmağı arasında uzanan ovanın güneydoğu ucunda yer alır. Buenos Aires'e egemen olan ılıman Pampa iklimi, aralıktan marta değin süren uzun bir yaz ve sonbahar ile baharda görülen belirgin sıcaklık değişimleriyle ayırt edilir.
Buenos Aires, belirli bir kentleşme planından çok, gayrimenkullerin değerine bağlı bir düzen içinde gelişmiştir. Konut alanlarına ilişkin planlar sürekli değiştirilmiştir. Kentte çoğu 19. yüzyılda kurulmuş 50'yi aşkın semt vardır. En eski semtler Katedral ve San Telmo, kent merkezinde yer alır. Çoğunlukla İtalyanların yaşadığı rıhtımdaki La Boca ve eski bir köy olan Flores de önemli semtlerdir. Bugün kent merkezini çevreleyen semtlerin çoğu, İspanyol döneminden kalma varoşlardır.
Buralarda yaşayanlar, kente ilk gelen ve liman çevresinde yerleşen porténolardan ayırt edilebilmeleri için orillero olarak adlandırılmıştır. Gelir düzeyi yüksek ailelerin kent merkezinden ayrılarak Rio de la Plata kıyısına yerleşmesiyle yeni semtler oluşmuştur.
Buenos Aires'te bir ya da iki katlı ve bahçeli tek evler ağırlıktadır. Bununla birlikte, kent merkezinde ve semtlerin ortasında yüksek apartmanlar ve gökdelenler bulunur. Eski semtlerde olağanüstü güzellikte bir mimariyle yapılmış bahçeli ve büyük yapılar vardır. Bu eski yapıların çoğu, elçilik, kulüp, müze ya da resmi bina olarak kullanılmaktadır. Deniz kıyısındaki semtlerde ise çatısı oluklu sacdan yapılmış, göz alıcı renklere boyanmış ve çoğu 100 yıldan daha eski ahşap yapılar ağırlıktadır. İspanyol döneminden kalma yapılar ise, genellikle kiliseler, manastırlar ve dinsel okullardır.
Kentin gelişimindeki en belirgin özellik 19. yüzyıl sonlarında başlayan hızlı nüfus artışıdır. Nüfusun tamamına yakını Avrupa kökenlidir. İspanyol ve İtalyanlar çoğunlukta olmakla birlikte, İngiliz, Fransız, Alman topluluklar ve daha küçük olan Polonyalı, Rus, Portekizli, Suriyeli ve Türk topluluklar da vardır.
Buenos Aires metropoliten alanı, Arjantin'in toplam sanayi yatırımları, işgücü ve ticaretinin yaklaşık beşte dördünü barındırır. Sanayi kuruluşlarının çoğu modern donanımlı büyük fabrikalardan oluşur. 1950'lerde tüketim mallarının üretimine ağırlık verildiğinden, günümüzdeki bu alandaki gereksinimler büyük ölçüde kent içinden karşılanmaktadır.
Buenos Aires'in klasik müzik, edebiyat ve tiyatro derneklerine, müzelere, yüzü aşkın sinemaya, spor kulüplerine, sendikalarca düzenlenen kültürel etkinliklere, yayınevlerine, kütüphanelere, park ve eğlence merkezlerine dayanan oldukça zengin ve kültürel bir yaşamı vardır.