Cape Town


Cape TownGüney Afrika Cumhuriyeti'nin yasama başkenti Cape Town, Cape Yarımadası'nın kuzey ucunda ve Ümit Burnu'nun 50 km. kadar yukarısında yer alır.

Cape Town dünyanın en güzel doğal manzaralı kentlerinden biridir. Güneydeki düzlükler boyunca False Koyu'na doğru yayılan asıl kentin bir bölümü ve banliyöler, Masadağı ile çevresindeki tepelerin dik yamaçlarında kıvrılarak ilerler ve Masadağı Koyu'nu kuşatır.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biridir. Nüfusu yaklaşık 2.000.000'dur. Afrika kıtasının Avrupa'ya en uzak ucundadır ve Güney Afrika'nın en büyük şehridir.
Güneybatı Afrika kıyısı açıklarındaki Benguela Akıntısı kentin ılıman Akdeniz iklimini daha da yumuşatır. Cape Town'ın eski kesimi Masadağı ve onun uzantısı olan tepelerle Masadağı Koyu arasındadır. Cape Town Garı'nın hemen güneyinde yer alan Ümit Burnu Şatosu, canlı bir semt olan Malay Mahallesi ve meşe ağaçlarının sıralandığı Government Caddesi boyunca uzanan Ulusal Botanik Bahçesi ile bir üçgen oluşturur.
Metropoliten alanda ve kentte oturanların yarısından fazlası renkli, yaklaşık yüzde 25'i beyaz, yüzde 20'si siyah ve geri kalanı da Asyalılardan oluşur. Genellikle Zosa dilini konuşan siyahların dışındaki nüfusun yarısı Afrikaner dilini kullanır. En yaygın mezhep Protestanlıktır.
Metropoliten alanın başlıca sanayi dalları petrol arıtma, kimyasal maddeler, gübre, çimento ve otomobil montajıdır. Daha çok gemi onarımına dayanan kentte gıda işleme, şarapçılık, giysi, plastik ve deri eşya imalatı gibi hafif sanayiler de vardır.
Uzun yıllar Güney Afrika'nın başlıca giriş kapısı olan Cape Town limanı, 1980'lerin başında bu konumunu Durban limanına kaptırmıştır. Kentin D. F. Malan Havalimanı ülkenin üç uluslararası havalimanından biridir. Ülkeyi kuzeydoğuda Zimbabwe ve daha sonraki ülkelere bağlayan demir yolu ağı da Cape Town'dan başlar.