Çek Cumhuriyeti


Çek Cumhuriyeti1 Ocak 1993'e değin Çekoslavakya'yı oluşturan iki federe cumhuriyetten biriydi. Bu tarihte Çekoslovakya'nın iki bağımsız devlete ayrılmasını öngören antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle bağımsız bir cumhuriyet oldu.

Doğuda Slovak Cumhuriyeti, güneyde Avusturya, güneybatıda ve kuzeybatıda Almanya, kuzeyde de Polonya ile çevrilidir. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'dır.
Karışık iklim tiplerinin görüldüğü ülkede okyanusun etkisi batıdan doğuya gidildikçe azalır. Yağışların yüzde 20'si kar, geri kalanı yağmur biçiminde düşer. Temmuz en yağışlı, şubat en kurak aydır.
Sanayileşmenin ve kentleşmenin etkisiyle geleneksel yöreler büyük ölçüde ortadan kalkmışsa da yerel kültür özellikleri bir ölçüde korunabilmiştir. Kırsal kesimde sık bir yerleşim dokusu ve birkaç yüz nüfuslu köyler egemendir. Sanayileşmiş bir ülke olan Çek Cumhuriyeti'nde kentleşme oranı çok yüksek değildir. Ama en küçük kentsel merkezlerde bile imalat sanayisi bulunur.
Ulusal başkent Prag, tarihsel olarak da ülkenin en önemli kentidir. Moravya'nın başlıca kenti ise Brno'dur. Ostrava maden kömürü ve çelik üretiminde ülkenin önde gelen kentidir. Plzen'de çok eskilerden kalma makine imalat ve biracılık kuruluşları bulunur.
18. yüzyılda kentli bir orta sınıf okur kitlesinin ortaya çıkışından bu yana edebiyat Çek kültür yaşamı içinde önemli bir yer tutmuştur. Çek Cumhuriyeti'nde kitap en ucuz tüketim mallarındandır. Kitapların çoğunluğunu Batı ve Rus edebiyatından çeviriler oluşturur.