Cenevre

Cenevre

İsviçre'nin güneybatı kesiminde yer alan Cenevre, aynı zamanda Cenevre kantonunun merkezidir.

1848 yılında federal bir devlet olan İsviçre, 26 kantondan meydana gelir. Her bir kanton İsviçre Federal Devleti’nin bir eyaletidir. Her kanton devlet parlamentosunda temsil edilir.

Alpler ve Jura dağları arasında yer alan Cenevre, ülkenin güneybatı ucunda, Cenevre Gölü kıyısındadır. Rhone ve Arve Nehirleri kentin içinden geçer. Cenevre, İsviçre’nin 2. en kalabalık kentidir. Çok sayıda uluslararası örgütün merkezini barındıran dünya çapında bir finans kentidir.
İsviçre'nin öteki kentlerinden ve başka kentlerden gelenlerin yerleşmesiyle Cenevre'nin büfusu 1945'ten sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Cenevre hem Germen kavimleri, hem de Akdeniz halkları için önemli olan bir ticaret merkezi olarak gelişmiştir. Ekonomisi bankacılık, ticaret ve sigortacılığa dayanır. Ülkedeki bütün yabancı sermayenin yarısının toplandığı kent, uluslararası sermaye için bir sığınaktır.
Cenevre Kantonu 1848 anayasasına göre yönetilmektedir. Cenevre'nin çok eski bir kültür geleneği vardır. 1559'da Reform hareketinin önderi Jean Calvin'in kurduğu Cenevre Okulu 1872'de üniversite oldu. Cenevre Üniversitesi, uluslararası araştırmalar, botanik ve eğitim dallarındaki ünüyle çok sayıda yabancı öğrenci çeken gözde bir kurumdur.
Jean-Jacques Rousseau'nun doğduğu, Voltaire'nin sığındığı Cenevre, aydınlanma hareketinin öncüleri için bir uğrak yeriydi. Bugünkü kültürel etkinlikler müze, müzik olayları ve uluslararası toplantılar çevresinde gelişmektedir.
Dünyada yaşaması en pahalı on şehirden birisi olan Cenevre, CERN yüksek enerji fiziği laboratuarına, Birleşmiş Milletler'in Avrupa'daki merkezine sahiptir. Ayrıca şehir ünlü Cenevre otomobil fuarına da ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde saatçilik gelişmiştir. Şehir, zengin sosyetenin de uğrak yerlerindendir.
Kentte hemen hemen her türlü spor aktivitesi yapılabilmektedir. Alpler, nehirler, Slave dağı önemli spor merkezleridir. Bilardo, bisiklet sürme, at biniciliği, bowling, rafting, kayak, tenis, kaykay ve çok daha farklı aktivitelerin düzenlendiği bir kenttir. Ayrıca, Cenevre Plajı ve göl kenarındaki diğer plajlar önemli doğal dinlenme alanlarındandır.