Danimarka


DanimarkaDanimarka, Batı Avrupa'nın orta kesiminde, kuzeye doğru bir çıkıntı oluşturan Jutland yarımadasının kuzey kesimi ile bir dizi adayı kaplayan küçük bir ülkedir.

Danimarka anayasal bir monarşi ile yönetilmektedir. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'e dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştı.
Egzotik köyler ve kasabalar, tarihi kaleler ve eserler, küçüklü büyüklü vahalarıyla kentler, her biri ayrı bir tabiat ve tarih hazinesi olan adalardan oluşur. Suyu ve yemyeşil toprağıyla her türlü aktivitenin merkezi bir ülkeyi ziyaret etmek hayatta en çok istenen şeylerden biri olsa gerek. Ülkenin on binlerce kilometrelik sahili; geniş plajlardan irili ufaklı koylara, sevimli fiyortlardan rüzgâr türbinlerine kadar fazlasıyla değişken bir görüntü sergiler. Ülkedeki plajlar, bütün kentlere çok yakındır.
600 yıldır ülkeye başkentlik yapan Kopenhag; göğe yükselen kiliseleri ve gökdelenleri, tarihi eserleri, sahili, limanı ve Strøget gibi Avrupa'nın en büyük yaya gezi yerleri ile insanı hayran bırakan bir metropoldür. Yemyeşil bahçeler ve parklar, tabiatın kente sunmuş olduğu cömertliğin en güzel ürünlerindendir. Hamlet'in Elsinore Kalesi, Kronborg Kalesi, Kraliyet Tiyatrosu, Kraliyet Danimarkası Balesi, Mermaid Heykeli (Little Mermaid), Amalienborg Sarayı ve Ulusal Müze, kentin gezilmesi gereken tarihi ve kültürel varlıkları arasında yer alır. Kopenhag limanı, Avrupa'nın en iyi ve işlek limanı olarak gösterilmektedir.
Danimarka'nın güney komşusu Almanya'dır, İsveç doğu komşusudur. Ilıman kuşak içinde değişik hava kütlelerinin buluştuğu bir noktada yer alan Danimarka'nın iklimi kararsız bir yapı gösterir. Danimarka'nın yaklaşık yüzde 10'u ormanlarla kaplıdır.
İngiliz, Fransız ve Alman kültürünün izlerini taşıyan Danimarka kültürü, birçok alanda uluslararası düzeyde sanatçılar yetiştirmiştir. Kökleri 15 yüzyıl önceye giden Danimarka edebiyatının ilk örnekleri İzlanda sagaları ve Danimarkalı keşiş Saxo Grammaticus'un ünlü tarih kitabıyla günümüze değin ulaşmıştır.