Çin


ÇinDünyadaki karaların yaklaşık 14'te birini oluşturan ve Doğu Asya'da bulunan Çin, dünyanın en kalabalık ve üçüncü büyük ülkesidir.

Toplam dünya nüfusunun yaklaşık altıda birini barındıran Çin, 22 yönetim bölgesi, beş özerk bölge ve üç belediyeden oluşan 30 yönetsel birime ayrılır.
Dört bin yılı aşkın bir yazılı tarihi olan Çin, uygarlığın ilk evrelerinde ekonomik ve kültürel bakımdan gelişerek varlığını günümüze kadar sürdürmüş birkaç ülkeden biridir. Çin çok milletli bir ülkedir. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 92'sini oluşturan Han Çinlileri, Tibet ve Sinkiang dışında ülkenin her yerinde azınlık milliyetlerden daha kalabalıktır. Aynı kültür, gelenek ve yazı dilini paylaşan Hanlar, Çin toplumunun en homojen bölümünü oluşturur.
Dev nüfusuna ve geniş doğal kaynaklarına oranla dünya ekonomisinde önemsiz bir yer tutan Çin, devrimden sonraki hızlı büyümeye karşın, hala gelişme yolunda olan bir ülkedir. Son yıllarda batıya açılma politikasıyla birlikte merkezi planlamadan uzaklaşma yönünde köklü yapısal değişimlerin yaşandığı bir geçiş sürecine girmiştir.
Batılı ülkelere yapılan ticaret yoluyla bazı gelişmiş üretim araçlarıyla donanmasına karşın, Çin'in teknolojik düzeyi bir bütün olarak oldukça geridir. Asya ve gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir ekonomik güçtür. Bölgenin sanayi ve tarım üretiminin büyük bir bölümünü karşılamanın dışında, belirli hammaddeler ve işlenmiş ürünler için büyük bir pazardır. Ayrıca gelişmekte olan birçok ülkeye mali ve teknik yardımla destek olmaktadır.
Çin asker sayısı açısından dünyada birinci sıradadır. Bunun nedeni nüfus ve askerlik mesleğinin uygun olmasıdır. Pentagon, ÇHC ordusunu 21. yüzyılın en büyük tehlikesi olarak görmektedir. 2007 yılında orduyu modernize etmek için tam 137 milyar Dolar harcanmıştır. Ayrıca komünist ünlü ÇHC ordusunun ihtiyaçlarını kendileri karşılamaktadır.