Dubrovnik

Dubrovnik

Hırvatistan'da Adriyatik Denizi'nin güney kıyısında liman kenti olan Dubrovnik, Dalmaçya Kıyılarındaki en güzel kent olarak değerlendirilir.

Bir kireç taşı kütlesi olan çıplak Srdj Dağı'nın eteklerinden denize doğru uzanmış bir burnun üzerinde yer alan Dubrovnik'de deniz istihkâmları hemen kıyıdan yükselir; kara tarafında yer alan tek parça yuvarlak bir kale kente egemen durumdadır.

Dubrovnik, 1979 yılında UNESCO Dünya Miras Alanları'na katılmıştır. Dubrovnik'in nüfusu 50 bine yaklaşmaktadır. Nüfusun yüzde 90'lık bir kesimini Hırvat kökenliler oluşturmaktadır.
1472 yılına kadar Latin dilini kullanan Dubrovnik halkı, bu yıldan sonra, Cumhuriyet Senatosu tarafından değiştirilmiştir. Dalmaçya Dili'nin Ragusan lehçesi resmi dil olarak kabul edilmiştir. Aristokrasi yüzyıllar boyunca yavaş yavaş yok edilirken, dilleri de silinmiştir.
Dubrovnik, demir yolu ile Saraybosna'ya ve Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a bağlanır. Gruz'daki yeni limanından öteki Dalmaçya limanlarına ve İtalya'ya gemiler çalışır. Başlıca sanayi ürünleri içki, ipek, peynir ve deri eşyadır.
Geleneksel Dubrovnik Yaz Festivali, konserler ve renkli oyunlar ile birlikte 45 gün boyunca süren kültürel bir etkinliktir. Ticaret Liderleri Kulübü tarafından Uluslararası Altın Kalite Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Şubat tarihinde, kentin koruyucusu Svet Valho adına bir festival düzenlenir.
Ülkemizden Dubrovnik'e son yıllarda çok fazla ilgi vardır. Bu nedenle uçuşlar sıkça yapılmakta ve hemen her tarihte uçak seferi düzenlemektedir.
Turistik yerler arasında yaz mevsimi için çekici olan birkaç güzergâhta ünlü Dalmaçya Plajları'dır. Copacabana Plajı, Küçük taşlarla dolu olan Elaphiti Adaları ve ismini Rio de Janeiro'dan alan bir sahil bulunmaktadır.