İsrail

İsrailAkdeniz'in doğu kıyısında bir Ortadoğu ülkesi olan İsrail, kuzeyde Lübnan, kuzeydoğuda Suriye, doğu ve güneydoğuda Ürdün, güneybatıda Mısır, batıda Akdenizle çevrilidir.

İsrail'in başkenti ve fiili hükümet merkezi, 1967 Arap - İsrail Savaşı'ndan önce İsrail ve Ürdün arasında bölünmüş olan Kudüs'tür; Kudüs'ün başkent statüsü uluslararası planda tanınmamıştır.
İsrail'in en önemli su toplama havzasını kuzey sınırındaki Dan'dan doğarak güneye doğru akan Şeria Irmağı oluşturur. Irmak, Hula Vadisi'ni geçtikten sonra, önce deniz düzeyinden yaklaşık 210 metre aşağıda bir tatlı su gölü olan Taberiye Gölü'ne, ardından da dünyanın en tuzlu göllerinden biri olan Lut Gölü'ne karışır.
Yüzyıllardır süren keçi otlatıcılığı ve ekim nedeniyle, yaprak dökmeyen ağaçlardan oluşan ormanların büyük bölümü yok olmuştur. Tepelerin çoğu maki ile kaplıdır. Necef'te ve kıyı düzlüğündeki kumullarda çöl bitkilerinden başka bitki yetişmez. İsrail hayvan varlığı bakımından zengin sayılabilecek bir ülkedir.
Yakın dönemdeki Yahudi göçüyle birlikte birçok bölgenin yerleşme dokusunda önemli değişiklikler olmuş, kıyı düzlüğü, Yahuda Bölgesi, Şeria ve Arava vadileri gibi eskiden Arapların yaşadığı bölgeler bütünüyle Yahudi bölgelerine dönüşmüştür. Arap göçebelerin yaşamayı sürdürdükleri Necef dışında, ülkenin Yahudi olmayan nüfusu, başta Celile olmak üzere kuzey kesimlerde yoğunlaşmış durumdadır.
Dünyanın dört bir yanından göç eden Yahudiler İsrail’e kendi kültür miraslarının yanı sıra, yüzyıllar boyunca yaşadıkları yabancı toplumların kültürlerinden gelme özellikler de taımışlardır. Araplarla Yahudiler arasındaki kültürel ilişkiler ise yok denecek düzeydedir.
Halk dansları, halk şarkıları, geleneksel müzik aletleri gibi kültür mirasına ait öğeler daha çok Sefardi cemaatinde ve kırsal kesimdeki Araplar arasında korunmuştur. Resim ve heykel sanatı hala büyük ölçüde Avrupa akımlarının etkisi altında olmakla birlikte yerel akımlar da gelişmektedir.
En önemli kültürel kurumlar İbrani Dili Akademisi ve İsrail Fen ve Beşeri Bilimler Akademisi'dir. İsrail'deki yüzlerce kütüphane arasında, Kudüs'teki Yahudi Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi'nin ayrı bir önemi vardır.