Kuala Lumpur


Kuala LumpurFederasyonun en büyük kenti ve başkenti olan Kuala Lumpur aynı zamanda bir kültür, ticaret ve ulaşım merkezidir.

243 km2'lik bir alana yayılan Kuala Lumpur, 1,5 milyonu geçen bir nüfusa sahiptir. Başkent Kuala Lumpur, aynı zamanda Klang Vadisi olarak da bilinir. Şehrin nüfus ve ekonomik açıdan en hızlı büyüyen metropoliten alanı Klang Vadisi çevresidir.
Malezya Parlamentosu’nun koltuğu da diyebileceğimiz Kuala Lumpur, federal hükümetin yargı ve yürüte organlarına bir kez ev sahipliği yapmıştır, ancak 1999 yılından bu yana devletin bu organları Putraja'ya taşınmış bulunmaktadır. Yargının kimi kolları hala başkentte bulunmaktadır.
Alfa Dünya Şehri olarak, Kuala Lumpur, kültürel, finansal ve ekonomik açılardan Malezya'nın merkezidir ki bu gelişim şehrin konumuna, başkent oluşuna bağlanabilir.
1990 yılından bu yana Kuala Lumpur, birçok uluslararası sportif, politik ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmıştır ki bu aktivitelerin arasında Formula 1'de yer almaktadır. Ayrıca Kuala Lumpur, dünyanın en büyük ikiz kulelerinden birine sahiptir ve Petronas İkiz Kuleleri olarak bilinen bu yapılar, Malezya'nın simgesi haline gelmiştir.
Turizm sektörü şehrin gelirleri, istihdam ve geniş iş fırsatları yaratmak açısından önemli bir rol oynar. Bunun bir bağlantısı olarak da dünya çapında ün yapmış otel zincirleri burada da büyük konaklama tesisleri yapmışlardır.
Kuala Lumpur, 2008 yılında 9 milyona yakın turisti ağırlayarak dünyadaki en çok ziyaret edilen 5. şehir olmuştur. Kuala Lumpur aynı zamanda, tanınmış markaları barındıran devasa alışveriş merkezleri ile yerel ve uluslar arası alışveriş hedefleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda konferans turizmi oldukça yaygınlaşarak ekonominin en önemli bileşenlerinden biri haline gelmiştir.