Kudüs


KudüsDünyanın en eski ve en kutsal sayılan kentlerinden biri olan Kudüs, üç büyük tek Tanrılı din olan Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam açısından büyük bir önem taşır.

Kudüs, İsrail'in ortalarında, Lut Gölü'nün yaklaşık 24 km batısında, Akdeniz'den yaklaşık 50 km içeride, denizle Şeria Irmağı arasındaki akaçlama havzasında yer alır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin ve yağışlı geçer. İsrail'in fiilî olarak başkenti ancak yasal olarak başkenti değildir.
Kudüs kentinin özelliklerinden biri, çok çeşitli halkları ve kültürleri barındırmasıdır. Eski Kent'te Yahudi, Hıristiyan, Ermeni ve Müslüman mahalleleri vardır. Yahudi mahallesi 1947 - 1948 yılındaki çarpışmalarda yıkıma uğramış, bu tarihten sonra bütünüyle yeniden inşa edilmiştir.
Kudüs'te temel istihdam alanı delet ve kamu kurumlarıdır. Kent ayrıca bankacılık, maliye ve sigortacılık merkezidir. Ağır sanayi çok gelişmemiştir. Önemli hafif sanayi kolları arasında elmas cilalanması, basın ve yayın, ev aletleri, mobilya, kimyasal maddeler ve ilaç üretimi, dokumacılık ve el sanatları vardır. Çok sayıda turist ve hacının gelmesi kentin iş alanlarını genişletmiş ve canlandırmıştır.
Kudüs üç büyük dinin de kutsal saydığı tek kent olduğundan, halkı da belki en iyi biçimde dinsel eğilimlere göre tanımlanabilir. Kentte Yahudiler çoğunluktadır. Müslümanlar en homojen, Hıristiyanlarsa en heterojen topluluğu oluşturur. Kentteki kutsal yerlerden ve dinsel topluluklardan Din İşleri Başkanlığı sorumludur. Kutsal yerlerin yönetimi, korunması ve bakımı her dinin yetkililerince yerine getirilir.
Kudüs İbrani Üniversitesi ülkenin en önemli yükseköğretim kurumudur. Başka eğitim kurumları arasında Bezalel Resim Akademisi, Rubin Ulusal Müzik Akademisi ve Hebrew Union College sayılabilir. Bölgede yürütülen geniş arkeoloji çalışmalarıyla Yakındoğu’ya ilişkin pek çok malzeme elde edilmiştir. İsrail Müzesi’nde ve çeşitli galerilerde resim sergileri düzenlenir. Ulusal kitaplık ve üniversite kitaplığında çok sayıda kitabın yanı sıra sanat hazineleri ve yazma koleksiyonları vardır.