Küba


KübaAtlas Okyanusu'nda bir ada ülkesi olan Küba, Yengeç Dönencesi'nin başında ve Meksika Körfezi'nin girişinde yer alır. Aynı adı taşıyan asıl adanın yanı sıra 3.715'ten fazla adayı kapsar.

En yakın komşusu olan doğudaki Haiti'den Rüzgarüstü Boğazı'yla ayrılır. Güneyindeki Jamaika'ya uzaklığı 140 km, kuzeyindeki ABD'ye uzaklığı ise 217 km.dir. Antillerin incisi olarak bilinen Küba Adası kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda yaklaşık 1250 km boyunca uzanır ve bu uzunluğu ile yeryüzündeki en büyük 13. ada olma özelliğine sahiptir.
Ülkenin ikinci büyük adası güneybatıda yer alan Juventud Adası'dır. Küba Adası kıyılarının açıklarına sıralanan başlıca ada toplulukları arasında Colorados, Sabana-Camagüey, Jardines de la Reina ve Canarreos sayılabilir.
20. yüzyıl başlarında bağımsızlığına kavuşan Küba, Batı Yarıküresinde sosyalizme geçen ilk ülke olmuştur, Küba'nın başkenti Havana'dır.
Küba kültürü köken bakımından İspanyol ve Afrika etkisinin belirgin izlerini taşır. Amerika Birleşik Devletleri ile olan tarihi bağları nedeniyle Kuzey Amerika sporları halk arasında yoğun ilgi görmektedir. Başta beyzbol olmak üzere basketbol, voleybol, atletizm ve boks; Küba'da yaygın olarak oynanan ve uluslararası müsabakalarda başarılı olunan sporlardandır.
Devrim sonrasında hızla gelişen ve refah düzeninin yükseldiği Küba'da halkın tamamına yakını okur yazardır. Her köşe başında amatör müzik grupları boy gösterir. Uzun bir geçmişe sahip olan Küba müziği, coşkulu ve hareketli eserlerden oluşup geniş bir yelpazeye sahiptir.
Küba mutfağı, genel olarak İspanyol - Karayip karışımıdır. Domuz eti, deniz mahsulleri, mısır ve siyah fasulye çok tüketilir. Küba edebiyatının özellikle şiir alanında zengin ve nitelikli bir mirası vardır. 19. yüzyılda yaşamış şair Jose Marti ile 20. yüzyılda yaşamış olan Nicolás Guillén önemli Kübalı edebiyatçılardandır. Ünlü şarkı Guantanamera, Küba'nın devrimci kahramanı Jose Marti'nin eseridir. Aynı zamanda Bolivya ordusuna ve Che'ye yazılan ünlü Soldadito Boliviano (Bolivyalı Küçük asker) şarkısı da Nicholas Guillen'indir.
Oldukça güvenli bir şehir olan Havana'da yapılacak en iyi şey yoğun turist bölgelerinden uzaklaşıp halkın yaşadığı bölgelerde dolaşmak ve onların gittiği kafelere gitmek. Böylece turiste sunulan yapay Küba imajını değil gerçek Küba'yı görme şansınız doğuyor. Küba'da iki içecek tüketiliyor. Gündüzleri şeker kamışı suyu, geceleri ise rom.