Letonya


LetonyaAvrupa'nın kuzeyinde yer alan Letonya, Baltık Denizi ve Riga Körfezi kıyılarında yer alır. Kuzeyde Estonya, doğuda Rusya, güneyde Litvanya ile çevrilidir.

2004 yılından bu yana Avrupa Birliği'ne üye olan Letonya'nın başkenti ve en büyük şehri Riga'dır, yüz ölçümü 64.500 kilometrekaredir. Para birimi Lat'dır.
Parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilen Letonya, 109 ilçeye bölünmüştür. 2 buçuk milyonluk nüfsu ile Avrupa'nın nüfus yoğunluğu en az olan şehirlerinden biridir. Letonya, 1991 yılından bu yana Birleşmiş Milletler, 2004 yılından beri ise ise NATO üyesidir.
Baltık halkı olan Letonyalılar, kültürel açıdan Litvanyalılar ve Estonyalılar ile yakın ilişki içerisindedir. Bu sebeple Letonya Dili, Litvanya Dili ile benzerlikler gösterir, ancak bu benzerlik Estonya dili ile söz konusu değildir. Letonya ve Litvanya dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin ayakta kalan tek Balkan koludur. Letonya aynı zamanda birçok Rus azınlığa ev sahipliği de yapmaktadır.
Ülke ekonomisi sanayiye dayalıdır. En önemli sanayi dalları metal üretimi ve makine yapımıdır. Diğer sanayi ürünleri buzdolabı, gemi, demiryolu araçları, dizel motoru, elektrik jeneratörü, beyaz eşyâ ve radyodur. Ayrıca dokuma, kereste, besin, ayakkabı ve giyim sanayisi de gelişmiştir. Enerji ihtiyacının yarısından fazlasını kendi kaynaklarından karşılar.
Ülkede ulaşım ağı çok gelişmiştir. Ulaşım kara, demir, deniz ve hava yoluyla sağlanır. İç suyollarından da ulaşımda faydalanılır. Riga ve Ventpils limanları ticari açıdan önemlidir. Riga hava alanından hemen her ülkeye düzenli uçak seferleri yapılır.