Florida

Florida

ABD'yi oluşturan eyaletlerden biri olan Florida, ülkenin güneydoğu ucunda, güneydoğuya uzanan yarımada ile bitişiğindeki anakara bölgesini içine alır.

Florida’nın merkezi Tallahassee'dir, kuzeyde Alabama ve Georgia eyaletleri, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Florida Boğazı, batıda Meksika Körfeziyle çevrilidir. Florida eyaletinin en önemli şehirlerinden birisi yine dünyaca ünlü Miami’dir.

Yöreye ilk gelen Avrupalı, İspanyol kaşifJuan Ponce de Léon oldu. 1565'te Fransız Huguenot'lara ait bir yerleşimi yerle bir eden İspanyollar, burada ABD'nin en eski kenti olan St. Augustine'yi kurdular.
Florida, ABD'nin ekonomik açıdan en hızlı gelişen eyaletlerinden biridir. 1970 - 1985 dönemindeki büyüme hızı Amerika ortalamasının neredeyse 4 katıydı. Eyalet olduğunda Florida'nın nüfusu çok seyrekti ve beyazlarla siyahların sayısı hemen hemen eşitti. 19. yüzyıl sonunda siyah nüfus düzenli olarak azalmaya başladı. Florida'da 13 milyondan fazla insan yaşamaktadır.
Başta gelen ekonomik etkinlik turizmdir; 1970'lerin sonunda turizm geliri yılda 10 milyar doları geçiyordu. Florida'da 3 uluslararası havalimanı ve sekiz büyük derin su limanı vardır. İlk defa insanı ay üzerine taşıyan Apollo 11 uzay gemisi, 1969 yılında Florida'daki Cape Canaveral üssünden fırlatılmıştı. 1971'de, Walt Disney World, Orlando'ya yakın bir yerde açılmıştı.