Fransa


FransaFransa, Avrupa'nın ikinci büyük bölgesidir ve kıtanın en batı ucunda yer alır.

Kuzeyde Lüksemburg, Belçika ve Manş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Körfezi, güneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsviçre ve Almanya ile çevrilidir.
Başkenti Paris, metropoliten alanıyla birlikte toplam nüfusun yaklaşık beşte birini barındırır. Köklü bir tarihe dayanan ve kültür dünyasında her zaman önemli bir yer tutan Fransa, günümüzde de uluslararası siyasette ağırlığı olan ve Avrupa Birliği'nde kilit rol oynayan bir ülkedir.
Akdeniz, okyanus ve kara iklimi özelliklerinin buluştuğu Fransa'da genelde ılıman bir iklim görülür. Atlas Okyanusu'ndan esen rüzgârlar ülkenin büyük bölümünü etkiler.
Fransızlar güçlü bir ulus duygusu taşımakla birlikte, tek bir etnik kökenden gelmezler. Ulusal dil olan Fransızca bütün ülkede konuşulur. Dil bütünlüğünü koruma devletin titizlikle izlediği bir politikadır.
Fransa halkının yaklaşık dörtte üçü Katolik’tir. Dinin etkili olduğu yerler belirli bölgelerle sınırlı kalır. Daha çok doğuda toplanmış olan Protestanlar çeşitli mezheplere ayrılmışlardır. Kuzey Afrika'dan gelen göçmenler dolayısıyla Müslümanlar önemli bir azınlık oluşturur.
Karma bir yapıya dayanan gelişmiş Fransız ekonomisinin en önemli özelliği, 1950'lerde koruyucu gümrük duvarları ve yüksek devlet sübvansiyonları sayesinde öteki ileri sanayi ülkelerinin çoğunu geride bırakan bir büyüme hızı göstermiş olmasıdır.
Fransa'nın Kelt, Yunan - Roma ve Germen öğelerini uyumlu bir biçimde kaynaştıran köklü bir kültürel mirası vardır. Manastır ve üniversitelerin geliştirdiği zengin ortaçağ kültürü, 15. yüzyıl sonlarında bilimsel ve teknik gelişmenin önünü açan güçlü bir hümanizm geleneğine kaynaklık etmiştir.