Hvar Adası

Hvar Adası

Adriyatik Denizi'nde Hırvatistan'a bağlı bir ada olan Hvar Adası'nın yüz ölçümü 300 kilometrekaredir ve 69 km ile Adriyatik'in en uzun adasıdır.

Hvar Adası'nın en yüksek noktası 626 metre ile Sveti Nikola Dağı'dır. Braç Adası'ndan dar bir kanalla ayrılır. Adada egemen olan Akdeniz iklimi çeşitli meyveler, bal, lavanta, biberiye ve şarap üretimi için olduğu kadar zengin bir turizm etkinliği için de elverişlidir.

Diğer ekonomik etkinlikler tekne yapımı, balıkçılık ve mermer çıkarımıdır. Başlıca kentleri Hvar ve Stari Grad'dır.
Dik uçurumlar adanın güney kıyısını süslüyor. Güzel kumlu plajlarıyla kuzey kıyısı, tüplü dalış yapmak isteyenleri, sörfçüleri ve yüzücüleri kendine çekiyor. İki kıyı bir tünelle birbirine bağlanıyor.
500 yıl öncesinden beri Hırvat kültürünün önemli merkezlerinden sayılan Hvar, bugünkü ününe son 20 yıldır kavuşmuş durumda. 'Eğer yeryüzünde ikinci bir İbiza seçmek gerekirse bu mutlaka Hvar olur' iddiası Hvar'ın canlılığı hakkında fikir verebilir. Salaş balıkçıları, lavanta kokuları, daracık avlulara açılan taş sokakları, begonvillerin sarktığı taş evleriyle; zeytin dallarına karışan kekik kokuları, ince belli şişelerdeki zeytin yağları ve tatlı şaraplarıyla Hvar tam anlamıyla bir Akdeniz klasiği.
Taş evlerin çevirdiği, kilise, restoran-bar ve birçok güzel kafenin olduğu meydandaki birbirinden lüks yatlar, gün batımında görüntüyü inanılmaz hale getiriyor. Harika denizi, uygun fiyatlı bol deniz ürünlü mutfağı ile bu adayı mutlaka görmelisiniz.
Ada mutfağının en iyi örneklerini konoba'larda, yani adanın dört bir yanındaki küçük geleneksel restoranlarda bulabilirsiniz. Tabii ki menünün başında balık yer alıyor. Yerel bir spesiyal ise geleneksel bir balık çorbası olan gregada...