İrlanda

İrlanda

Büyük Britanya'nın batısında uzanan adanın büyük bölümünü kaplayan İrlanda'nın tek kara komşusu, Birleşik Krallık sınırları içinde bulunan Kuzey İrlanda'dır.

Yaklaşık 3.200 km'yi bulan kıyı şeridi kuzey, batı ve güneyde Atlas Okyanusu, doğuda İrlanda Denizi ve St. George kanalıyla çevrilidir. Doğu kıyılarının Büyük Britanya'ya uzaklığı 32 - 193 km arasında değişir. İngiltere ve Avrupa ile köklü tarihsel bağlarına karşın, zengin ve özgün bir kültürel mirasla belirlenen ayrı bir kimlik taşır. İrlanda'nın başkenti Dublin'dir.

İrlanda'da deniz etkisine açık ılıman bir iklim hüküm sürer. Adada hiçbir yerin denize uzaklığı 110 km'yi geçmez. Ülke topraklarının yalnızca yüzde 5'i ormanlarla kaplıdır.
Tarih içinde Kelt, Viking, Norman, İngiliz ve İskoç halklarının İrlanda'da giriştiği istila hareketlerine ve kolonileşme çabalarına karşın, bugünkü cumhuriyet sınırları içinde etnik kökene dayalı ayrımlar yok denebilecek bir düzeydedir. İrlandalılar, toplam nüfusun yüzde 94'ünden fazlasını oluşturur. Halkın büyük çoğunluğu Katolik’tir.
Anayasaya göre İrlanda dili birinci, İngilizce ise 2. resmi dildir. Bütün resmi yazışmalar her iki dilde yapılır. 1840'larda eski yaygınlığını yitirmeye yüz tutan İrlanda dili 1922'de okulların ders programına alındıktan sonra sanayi canlanmaya başlamıştır. Ülkenin hemen her yerinde konuşulan İngilizce bütün okullarda öğretilmektedir.
İrlanda, Avrupa'da yurt dışına göçlerin en yoğun olduğu ülkedir; göç oranı bu alanda önde gelen ülkelerle karşılaştırıldığında bile çok ilerdedir. Günümüzde de süren bu eğilimin bir sonucu olarak, yurt dışında yaşayan İrlandalıların ülke nüfusuna oranı yarıyı bulmaktadır.
İrlanda'da büyük ölçüde tarım, kimya sanayisi ve hizmet sektörüne dayanan karma bir piyasa ekonomisi yürürlüktedir. Sanayi ve ticaret genelde özel kesimin elindedir; devlet yatırımları daha çok hizmet sektöründe ve kalkınma projelerinde topraklanmıştır. Kamu kuruluşları bazı alanlarda özel kesimle rekabet içindedirler.
İrlanda dilinde son derece başarılı bazı roman ve oyunların yazılmış olmasına karşın, bu dile dayanan kapsamlı ve modern bir edebiyat yaratma konusundaki çabalar henüz başlangıç aşamasında sayılabilir.