Kasablanka


KasablankaAtlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti Kasablanka, Fas'ın en büyük şehridir. Ülkenin doğu kesiminde yer alır ve Grand Kasablanka Bölgesi'nin baş şehri ve ana limanıdır.

4 milyona yaklaşan nüfusuyla, Mağrip olarak adlandırılan Kuzeybatı Afrika'nın da en büyük şehridir. Fas'ın siyasi başkenti Rabat’tan sonra gelir ve ülkenin ekonomi ve iş merkezi olarak kabul edilir.

Kasablanka, uluslararası şirketlere ve ana sanayiye ev yaparak, Fas'ın en önde gelen şehirlerinden biri konumundadır. Endüstri istatistikleri gösterir ki, Kasablanka, tarihi pozisyonuyla ülkenin her zaman sanayi merkezi olmuştur.
Kasablanka Limanı, dünyanın en önemli yapay limanları arasında yer alırken, Kuzey Afrika'nın da en geniş limanı olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda Fas Kraliyet Donanması'nın merkez üssüdür.
Kasablanka çok hafif bir yarı kurak iklime sahiptir. En fazla yağış, ilkbaharda ve sonbaharda düşer. Kasablanka'nın iklimi, Atlantik Okyanusu'nun soğuk ve güçlü havasından etkilenir, yıl içinde sıcaklıklarda küçük çaplı değişiklikler görünür.
Büyük Kasablanka, Fas ekonomisinin lokomotifidir. Ülkenin üretim birimlerinin %32'sini, endüstriyel emeğin ise %56'sını karşılar. Fas bankacılığının yüzde 30'u Kasablanka'da yoğunlaşmıştır.
Ülkenin birçok uygarlığın geçiş yolu olması Fas mutfağına da fazlasıyla yansımıştır. Fas mutfağı dünya üzerinde en çok farklı tadı barındıran mutfak olarak kabul edilir. Bunun sebebi Fas’ın yüzyıllardır dünyayla olan etkileşimidir. Yerel yiyeceklerde Berberi, Arap, İspanyol ve Yahudi mutfaklarının özellikleri kendilerini hemen belli eder.
Yemeklerin ana malzemeleri olarak koyun, sığır, kümes hayvanı ve deniz ürünleri öne çıkıyor. Tabii her Kuzey Afrika ülkesinde olduğu gibi baharatlar da bu mutfağın vazgeçilmezleri arasında. Hemen hemen her yemekte yüzyıllardır baharat kullanılıyor...
Alışveriş ağırlıkla sokak pazarlarında yapılıyor. Kumaş, giysi özellikle de uzun pelerinler tam bir Fas hatırasıdır. Fas porselenleri, çanak çömlek, takı, gümüş objeler, kilim, dokuma halılar, eşarp hediyelikler listesinin başında geliyor. El işi eşyaların fiyatlarının yüksek olması dışında genel olarak bir ucuzluktan söz etmek mümkün.