Kiev


KievUkrayna'nın başkenti Kiev, Dinyeper Irmağı kıyısında, ırmağın Desna ile birleştiği noktanın hemen altında yer alır.

1000 yıl önce kurulan ilk Rus Devleti Kiev'in başkenti olması nedeniyle "Rus kentlerinin anası" olarak anılır. 2. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar gören kent sonradan bütünüyle onarılarak yeniden önde gelen bir sanayi ve kültür merkezi durumuna gelmiştir.
Ukrayna'nın başkenti olarak yönetsel etkinlikler açısından büyük önem taşıyan Kiev, aynı zamanda bir sanayi merkezidir. 3 milyona yakın bir nüfusa sahip olan Kiev'de kışlar aşırı soğuk geçmez; kar kasım ortalarından marta değin yerde kalır. Yazlar ise sıcaktır.
Kiev öyle düzenli bir şehirdir ki, yaz mevsiminde ağaçların gölgesinde bir uçtan bir uca yürüyerek şehri gezebilirsiniz. Bu ağaçlar ise muhtemelen, şehrin karakteristik türü olan at kestaneleri olacaktır.
Kiev, sayısız parkları ve 2 adet büyük botanik parkı ile birlikte yeşil şehir olarak tanınır. Yeşil doğanın en çekici yanı, gelişimine dokunulmamış Dinyeper Nehri'nin sağ tarafındaki tepelerdir. Askeri tarihin anlatıldığı ve savaş ekipmanlarının sergilendiği 2. Dünya Savaşı Müzesi bu kesimde yer alır ve Dİnyeper Nehri'nin manzarasını sunar gezginlere.
Önemli bir araştırma ve eğitim merkezi olan Kiev'de çok sayıda üniversite, yüksekokul ve araştırma kurumu vardır. Bunların en önemlisi Kiev T. G. Şevçenko Devlet Üniversitesi ve Ukrayna Bilimler Akademisi'dir. Şevçenko Opera ve Balesi, 12 bin kişilik spor sarayı ve açık hava tiyatrolarında Rus ve Ukrayna oyunları sahnelenir. Kentte ayrıca birkaç müze ve düzenli konserlerin verildiği Çaykovski Konservatuvarı yer alır.